Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto "Marcinek"
Scena z filmu zamieszczonego na kanale Kuchnia cerkiew.pl

Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto "Marcinek"

8 stycznia 2022

Regionalne przysmaki nierzadko są wyjątkowo smacznymi kompozycjami, które zachwycą każdego smakosza. Tak jest i w przypadku tradycyjnego deseru podlaskiego — ciasta Marcinek. Warstwowe ciasto przekładane śmietanową masą uświetni każde spotkanie, a goście będą prosić o dokładki.

Desery z bitą śmietaną — takie jak np. klasyczne waflowe rurki — wymagają co prawda dobrego jej ubicia , ale są niesamowicie smaczne. Marcinek to pochodzące z Podlasia ciasto warstwowe, które skradnie wasze serca. T radycyjnie robi się je z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw wypieczonej masy o grubości około dwóch milimetrów.

Przepis na kultowe ciasto Marcinek

Z podanych poniżej proporcji produktów przygotujecie 18 placuszków, które przełożymy śmietanowym kremem.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej

  • 2 żółtka

  • 2 całe jaja

  • 250 g margaryny

  • pół szklanki cukru

  • 1 małe opakowanie śmietany 18%

  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

  • 1 litr śmietany 30%

  • 1 duże opakowanie śmietany 18%

  • 1 duże opakowanie śmietany 12%

  • 1,5 szklanki cukru

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Margarynę roztapiamy i odstawiamy na bok do ostudzenia. Żółtka starannie ucieramy z sodą oraz cukrem. Dodajemy chodną płynną margarynę oraz pozostałe składniki.

Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 18 cienkich placków i pieczemy, aż się zrumienią. Kremówkę ubijamy, wlewamy pozostałe śmietany i sok z cytryny. Dodajemy cukier i dalej miksujemy, do czasu, aż uzyskamy gładki krem.

Kremem przekładamy ostudzone placki ciasta. Smarujemy niż również wierzch i boki deseru. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki. Podajemy do kawy.

Sposób przyrządzenia Marcinka możecie obejrzeć również m.in. na kanale Kuchnia cerkiew pl, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Bita śmietana w misce
Ubijanie śmietany wymaga nieco wprawy

Źródło zdjęcia: canva/kazoka30

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy