Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.11.2021 01:00

Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną

rurki z kremem
canva/ewg3D

Lubicie rurki z bitą śmietaną? A wiecie, że bez problemu możecie je przygotować sami? Podamy wam prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną. Wyjdą chrupiące i rozpływające się w ustach. Pamiętajcie, tylko by napełnić je kremem tuż przed spożyciem.

Rurkami z bitą śmietaną kusi nie jedna cukiernia. I większość osób kupuje je, bo jest to jedna z niewielu słodkości, którą trudno zrobić w domu. Pokażemy wam jednak, że może to być całkiem proste. Nie musicie kupować specjalnej wafelnicy, wystarczy, że sięgniecie po gotowe wafle tortowe.

Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną

Składniki:

  • pół opakowania kwadratowych, suchych wafli tortowych

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie rurek z bitą śmietaną

Każdy wafel przekrój na 4 kwadraty. W garnku zagotuj wodę, zawieś nad nim sitko. Kładź na sitku po jednym waflu, a gdy zmięknie pod wpływem pary, szybko zawiń go np. na rączkę od drewnianej łyżki.

Gdy rurki zastygną, zdejmuj je z rączki i układaj na blasze z piekarnika. Wstaw na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Po tym czasie wyjmij i wystudź.

Na krem schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Przygotowanym kremem napełnij szprycę lub rękaw cukierniczy. Porcje kremu wyciskaj do każdej rurki. Od razu podawaj.

Wskazówki:

  • Same rurki możesz też przygotować wcześniej i po schłodzeniu włożyć je np. do metalowej puszki. Nadziej je kremem kilka minut przed podaniem.

  • Jeśli wolisz gęściejszy krem, ubitą kremówkę możesz wymieszać z serkiem mascarpone.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe słodkości. Zobacz, jak przygotować wyborne ptysie, a także jak zrobić gofry bez gofrownicy.

 canva/adrian_catana
canva/adrian_catana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: