Smakosze.pl
rurki z kremem

canva/ewg3D

Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną

14 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie rurki z bitą śmietaną? A wiecie, że bez problemu możecie je przygotować sami? Podamy wam prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną. Wyjdą chrupiące i rozpływające się w ustach. Pamiętajcie, tylko by napełnić je kremem tuż przed spożyciem.

Rurkami z bitą śmietaną kusi nie jedna cukiernia. I większość osób kupuje je, bo jest to jedna z niewielu słodkości, którą trudno zrobić w domu. Pokażemy wam jednak, że może to być całkiem proste. Nie musicie kupować specjalnej wafelnicy, wystarczy, że sięgniecie po gotowe wafle tortowe.

Pasztet z mięsa po rosole

Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje

CZYTAJ DALEJ

Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną

Składniki:

  • pół opakowania kwadratowych, suchych wafli tortowych

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie rurek z bitą śmietaną

Każdy wafel przekrój na 4 kwadraty. W garnku zagotuj wodę, zawieś nad nim sitko. Kładź na sitku po jednym waflu, a gdy zmięknie pod wpływem pary, szybko zawiń go np. na rączkę od drewnianej łyżki.

Gdy rurki zastygną, zdejmuj je z rączki i układaj na blasze z piekarnika. Wstaw na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Po tym czasie wyjmij i wystudź.

Na krem schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Przygotowanym kremem napełnij szprycę lub rękaw cukierniczy. Porcje kremu wyciskaj do każdej rurki. Od razu podawaj.

Wskazówki:

  • Same rurki możesz też przygotować wcześniej i po schłodzeniu włożyć je np. do metalowej puszki. Nadziej je kremem kilka minut przed podaniem.

  • Jeśli wolisz gęściejszy krem, ubitą kremówkę możesz wymieszać z serkiem mascarpone.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe słodkości. Zobacz, jak przygotować wyborne ptysie, a także jak zrobić gofry bez gofrownicy.

 canva/adrian_catana

canva/adrian_catana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: przyslijprzepis, pasibrzuszek

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >