Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną
Lubicie rurki z bitą śmietaną? A wiecie, że bez problemu możecie je przygotować sami? Podamy wam prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną. Wyjdą chrupiące i rozpływające się w ustach. Pamiętajcie, tylko by napełnić je kremem tuż przed spożyciem.
Rurkami z bitą śmietaną kusi nie jedna cukiernia. I większość osób kupuje je, bo jest to jedna z niewielu słodkości, którą trudno zrobić w domu. Pokażemy wam jednak, że może to być całkiem proste. Nie musicie kupować specjalnej wafelnicy, wystarczy, że sięgniecie po gotowe wafle tortowe.
Prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną
Składniki:
pół opakowania kwadratowych, suchych wafli tortowych
400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie rurek z bitą śmietaną
Każdy wafel przekrój na 4 kwadraty. W garnku zagotuj wodę, zawieś nad nim sitko. Kładź na sitku po jednym waflu, a gdy zmięknie pod wpływem pary, szybko zawiń go np. na rączkę od drewnianej łyżki.
Gdy rurki zastygną, zdejmuj je z rączki i układaj na blasze z piekarnika. Wstaw na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Po tym czasie wyjmij i wystudź.
Na krem schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Przygotowanym kremem napełnij szprycę lub rękaw cukierniczy. Porcje kremu wyciskaj do każdej rurki. Od razu podawaj.
Wskazówki:
Same rurki możesz też przygotować wcześniej i po schłodzeniu włożyć je np. do metalowej puszki. Nadziej je kremem kilka minut przed podaniem.
Jeśli wolisz gęściejszy krem, ubitą kremówkę możesz wymieszać z serkiem mascarpone.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe słodkości. Zobacz, jak przygotować wyborne ptysie, a także jak zrobić gofry bez gofrownicy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny