Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Gulasz węgierski jest smakowitym mięsnym daniem, które z łatwością przygotujemy w jednym garnku. Z przepisem Roberta Makłowicza na pewno się uda, a smak spodoba się każdemu amatorowi aromatycznych i sycących posiłków. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni.
Gulasz jest wspaniałym pomysłem na obiad. Zdradzaliśmy wam już przepis budżetową wersję przygotowywaną z ziemniaków oraz znakomity patent Ewy Wachowicz na to danie z mięsa mielonego. Dziś mamy dla was niezawodna recepturę Roberta Makłowicza na specjał rodem z Węgier, czyli bogracz. Skusicie się?
Przepis na wyjątkowy gulasz węgierski według Roberta Makłowicza
Składniki:
-
500 g wołowiny
-
2 świeże słodkie papryki
-
1-2 większe pomidory
-
400 g marchewki
-
400 g pietruszki
-
600 g ziemniaków
-
2 średnie cebule
-
1 ząbek czosnku
-
1 świeża ostra papryka
-
2 łyżki smalcu
-
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
-
kminek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i siekamy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy smalec. Topimy go, a następnie szklimy cebulę. Dodajemy paprykę w proszku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Smażymy około 2 minut na większym ogniu, a następnie podlewamy wodą, tak, aby mięso wytworzyło spora porcje sosu i dusimy około 40 minut — chcemy, by mięso było niemalże miękkie.
W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa poza ziemniakami. Dodajemy je do garnka i dusimy całość przez kwadrans. Wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy więcej wody, jeśli to konieczne.
Wsypujemy sól i kminek. Danie dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Potrwa to około 10 minut. Doprawiamy je pieprzem do smaku. Gulasz węgierski podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: podroze-kulinarne