Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany. 1 talerz syci na długie godziny
Gulasz ziemniaczany jest niedrogim i smacznym daniem, które przygotujecie w kilka chwil. Dzięki prostemu patentowi polegającemu na dodaniu jednej bulwy w formie surowego purée wyjdzie niezwykle gęsty i kremowy. Koniecznie spróbujcie — jedna porcja syci na długo.
Gulasz w pierwszej chwili kojarzy nam się z daniem mięsnym podanym z kaszą czy plackiem ziemniaczanym. Tym razem pokażemy, że w roślinnej wersji też może być smaczny. Wykorzystamy ziemniaki — wyjątkowo sycącą i lubiana przez wielu smakoszy bulwę — która nada gulaszowi przyjemnej konsystencji.
Przepis na wyborny gulasz ziemniaczany
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
2 papryczki pepperoni
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie oprócz jednego kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Papryczki pepperoni myjemy i kroimy, usuwając nasiona. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej cebulkę.
Gdy się zeszkli, wsypujemy słodką paprykę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy posiekane pepperoni oraz ziemniaki. Przesmażamy krótko i wlewamy bulion. Wsypujemy majeranek oraz trochę soli i pieprzu.
Wrzucamy liście laurowe. Mieszamy, rozprowadzając koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie surowego ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy go do dania wraz z płynem, w którym zawarta jest skrobia i odrobiną mąki. Ponownie zagotowujemy i podgrzewamy potrawę jeszcze przez chwilę, by zgęstniała. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli macie taka możliwość, dodajcie wędzoną słodką paprykę. Przyprawa sprawi, że smak dania będzie jeszcze głębszy.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se, smacznie-zdrowo-tanio