Smakosze.pl
Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany

canva/milanfoto

Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany. 1 talerz syci na długie godziny

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gulasz ziemniaczany jest niedrogim i smacznym daniem, które przygotujecie w kilka chwil. Dzięki prostemu patentowi polegającemu na dodaniu jednej bulwy w formie surowego purée wyjdzie niezwykle gęsty i kremowy. Koniecznie spróbujcie — jedna porcja syci na długo.

Gulasz w pierwszej chwili kojarzy nam się z daniem mięsnym podanym z kaszą czy plackiem ziemniaczanym. Tym razem pokażemy, że w roślinnej wersji też może być smaczny. Wykorzystamy ziemniaki — wyjątkowo sycącą i lubiana przez wielu smakoszy bulwę — która nada gulaszowi przyjemnej konsystencji.

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny gulasz ziemniaczany

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 2 papryczki pepperoni

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • mąka do zagęszczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie oprócz jednego kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Papryczki pepperoni myjemy i kroimy, usuwając nasiona. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej cebulkę.

Gdy się zeszkli, wsypujemy słodką paprykę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy posiekane pepperoni oraz ziemniaki. Przesmażamy krótko i wlewamy bulion. Wsypujemy majeranek oraz trochę soli i pieprzu.

Wrzucamy liście laurowe. Mieszamy, rozprowadzając koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie surowego ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Dodajemy go do dania wraz z płynem, w którym zawarta jest skrobia i odrobiną mąki. Ponownie zagotowujemy i podgrzewamy potrawę jeszcze przez chwilę, by zgęstniała. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli macie taka możliwość, dodajcie wędzoną słodką paprykę. Przyprawa sprawi, że smak dania będzie jeszcze głębszy.

Gulasz ziemniaczany jest tani i pyszny

Gulasz ziemniaczany jest tani i pyszny

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, smacznie-zdrowo-tanio

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >