Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany. 1 talerz syci na długie godziny

Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany. 1 talerz syci na długie godziny

Tani i pełen smaku gulasz ziemniaczany
canva/milanfoto

Gulasz ziemniaczany jest niedrogim i smacznym daniem, które przygotujecie w kilka chwil. Dzięki prostemu patentowi polegającemu na dodaniu jednej bulwy w formie surowego purée wyjdzie niezwykle gęsty i kremowy. Koniecznie spróbujcie — jedna porcja syci na długo.

Gulasz w pierwszej chwili kojarzy nam się z daniem mięsnym podanym z kaszą czy plackiem ziemniaczanym. Tym razem pokażemy, że w roślinnej wersji też może być smaczny. Wykorzystamy ziemniaki — wyjątkowo sycącą i lubiana przez wielu smakoszy bulwę — która nada gulaszowi przyjemnej konsystencji.

Przepis na wyborny gulasz ziemniaczany

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 2 papryczki pepperoni

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • mąka do zagęszczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie oprócz jednego kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Papryczki pepperoni myjemy i kroimy, usuwając nasiona. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej cebulkę.

Gdy się zeszkli, wsypujemy słodką paprykę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy posiekane pepperoni oraz ziemniaki. Przesmażamy krótko i wlewamy bulion. Wsypujemy majeranek oraz trochę soli i pieprzu.

Wrzucamy liście laurowe. Mieszamy, rozprowadzając koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie surowego ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Dodajemy go do dania wraz z płynem, w którym zawarta jest skrobia i odrobiną mąki. Ponownie zagotowujemy i podgrzewamy potrawę jeszcze przez chwilę, by zgęstniała. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli macie taka możliwość, dodajcie wędzoną słodką paprykę. Przyprawa sprawi, że smak dania będzie jeszcze głębszy.

Gulasz ziemniaczany jest tani i pyszny
Gulasz ziemniaczany jest tani i pyszny

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, smacznie-zdrowo-tanio