Smakosze.pl Przepisy Najlepszy sernik od siostry Anastazji
canva/ffolas

Najlepszy sernik od siostry Anastazji

28 września 2021

Wypieki przyrządzane według przepisów Siostry Anastazji nie mają sobie równych. Nie inaczej jest w przypadku receptury na sernik z rodzynkami. Rozsmakuje się w nim każdy, kto lubi tradycyjne polskie desery.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędny sernik Siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 100 g margaryny

  • 100 g cukru pudru

  • 100 g mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg sera białego zmielonego

  • 12 jaj

  • 400–450 g cukru kryształu

  • 300 g margaryny

  • 3 budynie waniliowe bez cukru

  • 500 ml mleka

  • 200 g rodzynek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rodzynki parzymy we wrzątku. Studzimy je. Mąkę mieszamy z proszkiem dopieczenia. Margarynę ucieramy w misce , stopniowo dodając do niej cukier, żółtka — każde osobno — a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak powstałym ciastem wykładamy dno blachy .

Dwa budynie gotujemy i studzimy. W osobnej misce przygotowujemy masę serową. Ser dokładnie mieszamy z proszkiem z 1 opakowania budyniu. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając żółtka pojedynczo . Następnie masę łączymy z serem oraz wcześniej ugotowanymi budyniami. Dodajemy rodzynki.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość rozprowadzamy równomiernie na cieście. Pieczemy przez około godzinę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Sprawdźcie też inne cudowne wypieki Siostry Anastazji. Polecamy szczególnie recepturę na rogaliki drożdżowe oraz p rzepis na racuchy z jabłkami , które zachwycą nawet niejadka.

Sernik z rodzynkami na talerzu
Sernik z rodzynkami na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy