Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy
Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem do pizzy, kanapek, burgerów i sałatek. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników, a będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego produktu pełnego konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku. Poznaj przepis na najlepszy sos czosnkowy, idealny do pizzy i wielu innych dań.
Jeśli przygotowujesz domową pizzę i szukasz pomysłu na jeden z najsmaczniejszych sosów do pizzy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Lekki sos, którego bazą jest gęsty jogurt naturalny, ma wyraźny, czosnkowy smak i ziołowy aromat, jest przepyszny.
Do sosu czosnkowego zawsze dodaję zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub oregano, ponieważ rewelacyjnie łączą się z resztą składników i podnoszą walory smakowe. Sos robię wyłącznie ze świeżego czosnku, granulowany nie smakuje tak, jak świeże, przeciśnięte przez praskę warzywo.
Jeśli chcesz dodatkowo obniżyć kaloryczność, zrezygnuj z majonezu, a dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Możesz również przygotować sos z domowego majonezu bez dodatku oleju, jest o wiele lżejszy- tu poznasz przepis na fit majonez , jest świetnym dodatkiem do dań, sosów i sałatek.
Przepis na sos czosnkowy do pizzy
Składniki:
-
mały, gęsty jogurt naturalny
-
2 łyżki majonezu
-
3 ząbki czosnku
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypta ziół prowansalskich
Jak zrobić sos czosnkowy?
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj.
Sos przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 15-20 minut, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ photosimysia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com