Smakosze.pl Porady Najlepszy sposób na krojenie pomidorków koktajlowych. Jedno cięcie i gotowe
najlepszy patent na krojenie pomidorków koktajlowych
canva/andreygonchar

Najlepszy sposób na krojenie pomidorków koktajlowych. Jedno cięcie i gotowe

22 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o czasochłonnym krojeniu pomidorków koktajlowych. Dużo lepszym sposobem jest prosty trik z pokrywką. Wystarczy jedno, szybkie cięcie ostrym nożem, a wszystkie warzywa będą przekrojone.

Nie ma lepszego sposobu na krojenie pomidorków

Pomidorki koktajlowe są pysznym dodatkiem do sałatek, pizzy i innych dań. Surowe, duszone i pieczone smakują obłędnie i są bardzo zdrowe. Są słodkie, soczyste i zawierają potas i wiele witamin. Niestety krojenie pomidorków koktajlowych jest dość czasochłonne.

Jest jednak na to rewelacyjny sposób. Jak kroić pomidorki koktajlowe? Wystarczy, że przykryjesz umyte warzywa i przetniesz je długim, ostrym nożem. Pomidorki będą gotowe w dosłownie sekundę.

Pomidorki koktajlowe przechowuj w odpowiedniej temperaturze, aby na dłużej zachowały świeżość i smak. Materiał wykorzystany w artykule pochodzi z kanału pierre.le.chef na TikToku.

Żadne mielone, żadne schabowe. Nie uwierzysz, z jakiego mięsa są te kotlety

Pomidorki koktajlowe przetniesz jednym cięciem

Na początku przełóż pomidorki na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Pomidorki osusz i połóż na deskę do krojenia. Przygotuj długi, ostry nóż. Pomidorki przykryj pokrywką. Może to być pokrywka od pojemnika, w którym sprzedawane są pomidory.

Możesz wykorzystać również pokrywkę od pojemnika plastikowego na żywność lub druga, mniejsza deska do krojenia. Następnie dociśnij delikatnie pokrywkę do pomidorów. W drugą rękę weź nóż i przesuń ostrzem w połowie pomidorków. Wystarczy jedno cięcie, a pomidorki będą gotowe.

Jak prawidłowo przechowywać pomidorki koktajlowe?

Pomidorki koktajlowe przechowuj w lodówce, ale nie na najniżej półce. Niska temperatura źle wpływa na ich smak. Optymalna temperatura dla warzyw to 7- 10 stopni. Pomidorki możesz przechowywać również w spiżarni.

Dobrym sposobem jest także kuchenny blat, jednak zrezygnuj z tego, jeśli w domu jest za ciepło. Przechowywanie pomidorów na blacie latem przyczyni się do szybkiego psucia.

Całe życie źle kroiłeś paprykę . Ten sposób jest hitem. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak szybko obrać jajka.

Posiekaj jajka i dodaj 3 składniki. To połączenie zwala z nóg, w sam raz na obiad
Dodajesz takie mleko do kawy? Lepiej uważaj, możesz sobie poważnie zaszkodzić
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl