Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mielone, żadne schabowe. Nie uwierzysz, z jakiego mięsa są te kotlety
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.04.2023 09:42

Żadne mielone, żadne schabowe. Nie uwierzysz, z jakiego mięsa są te kotlety

kotlety z wątróbki na obiad
canva/Yana Gayvoronkaya

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Oczywiście prym wiodą mielone i schabowe. Jednak o wiele lepiej smakują te przygotowane z wątróbki drobiowej. Kotlety w tej odsłonie zrobisz z łatwością. Wystarczy, że posiekasz mięso i połączysz je z cebulą, majerankiem i innymi składnikami. Gotowe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Nie mielone, nie schabowe. Kotlety z wątrobki są hitem

Wątróbkę zwykle smażymy razem z cebulą i jabłkiem lub dodajemy do pasztetu na święta. Mało kto wie, że możemy zrobić z niej wyśmienite kotlety siekane. Kotlety doprawione suszonym majerankiem i cebulą posmakują każdemu.

Jeśli nie przepadasz za wyraźnym smakiem wątróbki, surowe mięso przełóż do pojemnika, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokładnie osusz kawałki i dopiero wtedy posiekaj je na kotlety.

Gotowe kotlety z wątróbki podaj z pomidorkami koktajlowymi i ugotowaną na sypko białą kaszą gryczaną. Posiekana natka pietruszki również będzie przepysznym dodatkiem do całego dania. Obiad jest prosty w przygotowaniu i będzie świetną alternatywą dla mielonych, czy schabowych.

 

Posiekaj jajka i dodaj 3 składniki. To połączenie zwala z nóg, w sam raz na obiad

Soczyste kotlety przygotujesz z wątróbek drobiowych

Składniki:

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • duża cebula
  • suszony majeranek
  • 3- 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki do podania

 

Jak zrobić kotlety z wątróbki na obiad?

Wątróbkę oczyść i drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, wbij jajka, wsyp majeranek, sól, pieprz. Do przygotowanych składników wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. 

Masa nie powinna być ani za gęsta, ani za rzadka. Masę wylewaj łyżką na rozgrzany olej i smaż kilka minut, aż powstaną kotlety. Każdy kotlet przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddał nadmiar tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami i posiekaną natką pietruszki.

Na obiad przygotuj także kotlety z kapusty białej oraz kotlety z ugotowanych ziemniaków. Dania zachwycą wszystkich domowników.

kotlety z wątróbki.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Kotlet.TV