Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jajka obierzesz z łatwością. Najlepsze gospodynie mają cudowny trik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.04.2023 14:38

Jajka obierzesz z łatwością. Najlepsze gospodynie mają cudowny trik

obieranie jajka na twardo nigdy nie było takie łatwe
canva/vinicef

Zapomnij o soli i soku z cytryny. Jajka na twardo obierzesz w kilka chwil, jeśli zastosujesz prostą sztuczkę najlepszych gospodyń. Sekretem jest potrząsanie ugotowanych jajek. Jak szybko obrać jajka na twardo? 

Zapomnij o naderwanych podczas obierania jajkach na twardo

Jajka gotowane na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku, czy pieczywa. Zrobimy z nich również pyszne pasty kanapkowe. Niestety obieranie jajek na twardo zwykle jest czasochłonne i kończy się uszkodzeniem i oderwaniem białka od żółtka.

Jak szybko obrać jajka na twardo? Niektórzy do gotującej się wody dodają sól, inni sok z cytryny. Produkty w teorii mają ułatwić obieranie, jednak w praktyce nie do końca te patenty się sprawdzają. 

Jest jednak pewien sposób, który znacznie ułatwi pracę. Jak szybko obrać jajka na twardo? Trik doświadczonych gospodyń nie ma sobie równych. Jajka obierzemy z łatwością i będziemy mieć pewność, że podczas obierania odejdzie wyłącznie skorupka.

Widziałeś kiedyś taką kawiarkę? Jest 100 razy lepsza od innych, ma ukrytą funkcję

Jak szybko obrać jajka na twardo? Ten trik jest absolutnym hitem

Po ugotowaniu jajek wylej z nich wrzątek i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, żeby trochę ostygły. Następnie zostaw w garnku tyle wody, żeby delikatnie przykryła jajka. Garnek przykryj pokrywką i energicznie potrząsaj na boki.

Potrząsanie sprawi, że skorupki delikatnie popękają. Woda, która dostaje się pod skorupkę podczas tego zabiegu znacznie ułatwi obieranie. Garnek odkryj i obierz ugotowane jajka.

Jak ugotować jajko na twardo? Czas jest kluczowy

Jajka wyjmij z lodówki chwilę przed gotowaniem, żeby zdążyły się zagrzać w temperaturze pokojowej. W rondelku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajka i gotuj dokładnie 8 minut.

Po tym czasie jajka będą miały pożądaną konsystencję. Nie będą ugotowane ani na miękko, ani na półtwardo. Następnie zastosuj wcześniej opisany trik, który ułatwi Ci obieranie, smacznego.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Dowiedz się również, jak wybrać dobrą, białą kiełbasę na Wielkanoc. Bosacka zwróciła uwagę na ważne kwestie.

jajka ugotowane na twardo.jpg
canva/fcafotodigital