Smakosze.pl Przepisy Najlepszy sposób na puszyste racuchy
Pilecka - Praca własna, CC BY-SA 3.0

Najlepszy sposób na puszyste racuchy

9 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chrupiące, wilgotne racuchy z kwaskowymi jabłkami to prawdziwy przysmak. Nie jeden oddałby za nie talerz z kotletem czy kurczakiem. Może nie są aż tak pożywne, ale na pewno kuszące. Oczywiście idealne racuchy powinny być też puszyste. Zdradzimy wam sposób, w jaki ten efekt najlepiej osiągnąć.

Racuchy na podwieczorek, a nawet na obiad? Czemu nie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i zrobisz je z niewyszukanych składników. Mąka, jajka, jabłka oraz dwa tajne, popularne składniki — maślanka i soda oczyszczona. Maślanka dodaje racuchom smaku, a w połączeniu sodą oczyszczoną także pożądanej puszystości. Dlatego koniecznie musicie użyć tych dwóch składników.

I jeszcze kilka słów o owocach. Na racuchy najlepiej jest przeznaczyć kwaskowe odmiany jabłek, np. szarą renetę. Jeśli dla kogoś gotowe racuchy są zbyt kwaśne można je oprószyć grubszą warstwą cukru pudru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 500 ml maślanki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 4 kwaskowe jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do miski wsyp mąkę, dodaj maślankę, jajka, sporą szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj jednolite ciasto. Odstaw je na 10 minut.

Jabłka obierz , pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.

Racuchy zdejmij z patelni, ułóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i dokładnie osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy