Smakosze.pl
Racuchy w przepysznej odsłonie

Canva / arfo

Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.

Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy w bananowym wydaniu

Z całą pewnością racuchy można uznać za specjał, który cieszy się ogromną popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na placki w klasycznym wydaniu. Tym razem wypróbujemy recepturę, w której zagoszczą banany.

Bananowe racuchy są nie lada pokusą dla smakoszy, którzy lubią owocowe desery. Placki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko o łatwiejszy przepis. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 banany

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody

  • 120 ml kefiru

  • olej

  • cukier puder

Buraczki z dodatkiem chrzanu

Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na przepyszne racuchy

Na początku banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Owoce rozdrabniamy widelcem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto pamiętać, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli banany są bardziej dojrzałe.

Banany wzbogacamy o jajka i kefir. Składniki starannie mieszamy, a gdy już się połączą, dodajemy do nich przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Oczywiście całość ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy na niego partie ciasta. Na każdy placek wystarcza jedna łyżka masy. Kiedy racuchy będą złociste z obu stron, oznacza to, że są już gotowe. Danie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło. Warto zapoznać się z przepisem siostry Anastazji.

Bananowe racuchy

Bananowe racuchy

Canva / Dariusz Banaszuk

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodkie okruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >