Smakosze.pl

Canva / arfo

Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.

Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy w bananowym wydaniu

Z całą pewnością racuchy można uznać za specjał, który cieszy się ogromną popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na placki w klasycznym wydaniu . Tym razem wypróbujemy recepturę, w której zagoszczą banany.

Bananowe racuchy są nie lada pokusą dla smakoszy, którzy lubią owocowe desery. Placki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko o łatwiejszy przepis. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 banany

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody

  • 120 ml kefiru

  • olej

  • cukier puder

Niezawodny przepis na przepyszne racuchy

Na początku banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Owoce rozdrabniamy widelcem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto pamiętać, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli banany są bardziej dojrzałe.

Banany wzbogacamy o jajka i kefir. Składniki starannie mieszamy, a gdy już się połączą, dodajemy do nich przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Oczywiście całość ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy na niego partie ciasta. Na każdy placek wystarcza jedna łyżka masy. Kiedy racuchy będą złociste z obu stron, oznacza to, że są już gotowe. Danie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło. Warto zapoznać się z przepisem siostry Anastazji .

Bananowe racuchy
Bananowe racuchy

Canva / Dariusz Banaszuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodkie okruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >