Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę
Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym.
Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia.
Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę.
Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.
Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę
Składniki:
-
40 dag wątróbki drobiowej
-
2 cebule
-
3 łyżki oleju
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz
Przygotowanie wątróbki
Wątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błonek. Podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, przesmaż na oleju. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, zdejmij ją z patelni.
Wątróbkę panieruj w mące i kładź na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (uważaj, będzie pryskać). Obsmaż ją ze wszystkich stron, potem dodaj cebulę, przesmaż, mieszając.
Patelnię z wątróbką i cebulą przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj, na koniec potrawę oprósz solą i pieprzem.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić smak wątróbki, dodaj do niej też pokrojone jabłko i oprósz całość oregano.
Po więcej inspiracji na dania z wątróbką zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na wątróbkę z dodatkiem powideł śliwkowych , a także dowiesz się, jak przygotować kurczaka faszerowanego wątróbką .
Źródło zdjęcia: canva/Multiart
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis