Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.09.2021 02:00

Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

Kurczak Magdy Gessler
East News / Canva

Magdę Gessler można lubić lub nie. Jeśli jednak chodzi o jej potrawy, to najpierw wszystkich szokują, a potem znikają z talerzy pozostawiając jedzących w niedosycie. Z pewnością tak samo będzie z soczystym kurczakiem nadziewanym wątróbką zrobionym według przepisu Magdy Gessler.

Kurczaka można piec w całości tylko natartego przyprawami lub dodatkowo nadzianego. Taką właśnie, pełną wersję kurczaka proponuje nam Magda Gessler. Mięso jest smaczne, ma chrupiącą skórkę, a w środku pyszne, pożywne nadzienie. Sami spróbujcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 3 wątróbki kurczaka

  • 150 g masła

  • 1 jajko

  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie kurczaka nadziewanego wątróbką

Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce.

Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij. Rozmiękczone masło utrzyj, dodaj żółtko, połącz. Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy maślanej, delikatnie wymieszaj.

Masę maślaną wymieszaj z namoczoną, rozdrobnioną bułką. Dodaj posiekaną wątróbkę i zieleninę, wymieszaj, dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Masą napełnij tuszkę kurczaka, zaszyj skórę. Kurczaka umieść w natłuszczonej brytfannie. Piecz ok. 50 min w 200 st. C. W czasie pieczenia polewaj go wytwarzającym się płynem.

wątróbka
wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnitvn

Zapraszamy na nasz Instagram