Smakosze.pl
Kurczak Magdy Gessler

East News / Canva

Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Magdę Gessler można lubić lub nie. Jeśli jednak chodzi o jej potrawy, to najpierw wszystkich szokują, a potem znikają z talerzy pozostawiając jedzących w niedosycie. Z pewnością tak samo będzie z soczystym kurczakiem nadziewanym wątróbką zrobionym według przepisu Magdy Gessler.

Kurczaka można piec w całości tylko natartego przyprawami lub dodatkowo nadzianego. Taką właśnie, pełną wersję kurczaka proponuje nam Magda Gessler. Mięso jest smaczne, ma chrupiącą skórkę, a w środku pyszne, pożywne nadzienie. Sami spróbujcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 3 wątróbki kurczaka

  • 150 g masła

  • 1 jajko

  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Ciasto Ewy Wachowicz

Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kurczaka nadziewanego wątróbką

Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce.

Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij. Rozmiękczone masło utrzyj, dodaj żółtko, połącz. Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy maślanej, delikatnie wymieszaj.

Masę maślaną wymieszaj z namoczoną, rozdrobnioną bułką. Dodaj posiekaną wątróbkę i zieleninę, wymieszaj, dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Masą napełnij tuszkę kurczaka, zaszyj skórę. Kurczaka umieść w natłuszczonej brytfannie. Piecz ok. 50 min w 200 st. C. W czasie pieczenia polewaj go wytwarzającym się płynem.

wątróbka

wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnitvn

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >