Najlepszy, uwielbiany przepis Gessler na rybę po grecku
Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia, z uwagi na podawanie bezmięsnych dań w tym czasie, jest ryba po grecku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zaprezentowała swój własny przepis na top kultowe danie. Poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznej ryby w marchewce. Każde święta będą smakować lepiej, jeśli użyje się pomysłu Gessler.
Ryba po grecku, choć nazwa może wskazywać na coś zupełnie innego, nie jest potrawą wywodzącą się z Grecji. W praktyce jest to danie całkowicie polskie, a Grecy, słysząc jej nazwę, nie będą w stanie zrozumieć, o czym mówimy. Jak gotuje ją gwiazda TVN-u Magda Gessler?
Jej metoda wymaga użycia dużych ilości przypraw, które nadają całości niezwykle intensywnego aromatu. Dodatkowym składnikiem jest odrobina białego wina, świetnie komponującego się z mnóstwem białych ryb - nie trzeba się obawiać zawartości alkoholu, ponieważ ten zdąży wyparować, zanim zacznie się jeść.
Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler
Składniki:
-
1 kg białej ryby
-
2 kg dojrzałych pomidorów
-
6 marchewek
-
1 cukinia
-
pół selera
-
2 cebule
-
1 por
-
2 pietruszki
-
50 ml białego wina
-
mąka
-
sól, pieprz
-
słodka papryka
-
cynamon
-
liście laurowe
Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, przypraw ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na talerz wsyp mąkę pszenną i obtocz w niej dokładnie każdy kawałek doprawionej ryby. Pora obierz i umyj pod bieżącą wodą.
Cebule oraz pora pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Marchewkę, selera, cukinię i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj warzywa do cebuli oraz pora i duś, aż wyparuje z nich większość wody.
Rybę podsmaż na złoty kolor. Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy, pokrojone pomidory, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej je winem i duś przez około 15 minut. Zalej rybę sosem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o nowej polityce Carrefoura wobec sprzedaży karpi. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.
Źródło zdjęcia: canva/ArtCookStudio, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
-
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
-
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram