Carrefour rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi
Karp w czasie Świąt Bożego Narodzenia jest dla wielu Polaków koniecznością, bez której nie są w stanie odpowiednio świętować. Przez dłuższy czas klienci kupowali żywe ryby, które następnie zabijali bezpośrednio przed przygotowaniem. W tym roku dla konsumentów sieci Carrefour wszystko ulegnie zmianie. W jej sklepach nie będą bowiem sprzedawane żywe karpie.
Karp to swojego rodzaju symbol świąt w Polsce. Z tej ryby przygotowuje się najróżniejsze dania, od galarety, przez panierowane i smażone dzwony, po pieczone w całości okazy. Z tego powodu tak ciężko jest nam z niej zrezygnować.
Niestety, zarówno hodowle karpia, jak i sposoby jego sprzedaży w okresie świątecznym wywołują u wielu ludzi grymas niesmaku i współczucia - w końcu widok zbiorników ze zbyt dużą ilością kłębiących się i zestresowanych ryb, które następnie mają zostać zabite przez klientów, nie jest humanitarny. Dlatego sieć Carrefour podjęła w tym roku ważną decyzję o zaniechaniu takiej działalności.
Karpie w Carrefourze dłużej nie będą sprzedawane żywe
W zbiornikach z karpiami panują tragiczne warunki, w których ryby mają za mało przestrzeni życiowej, a personel obsługujący stanowisko sprzedaży takich ryb jest często niewykwalifikowany. Zwierzęta czują więc niewyobrażalny stres, którego można z łatwością uniknąć, co pokazuje francuski sklep.
Zmiana sposobu sprzedaży wigilijnej ryby dotyczy wszystkich placków handlowych sieci w całej Polsce. Klienci będą mieli możliwość zakupu w hipermarketach świeżego karpia w postaci ryby całej, patroszonej, tuszy, dzwonka, płatów oraz filetów dostępnych na wagę. W supermarketach dostępne będą dodatkowo patroszone karpie na wagę.
Ryby tego gatunku trafiające na półki sklepowe w Carrefourze pochodzą całkowicie i wyłącznie z polskich hodowli karpia. Zwierzęta te hodowane są przez 3 lata w gospodarstwie, które posiada certyfikat potwierdzający hodowlę ekologiczną, a także certyfikat przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej.
Walka sieci Carrefour o ekologię
Sklep od wielu lat angażuje się w Polsce w akcje, które mają na celu wsparcie zmiany nawyków żywieniowych Polaków na zdrowsze i bardziej ekologiczne. W jaki sposób jest to wdrażane w rzeczywistości?
Przede wszystkim wprowadzany jest plan rolnictwa ekologicznego upowszechnianie żywności ekologicznej czy promocję produktów lokalnych i regionalnych. To pozwala na zwiększenie świadomości zakupowej klientów.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu ustawy o zakazie handlu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.
Źródło zdjęcia: canva/sspopov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: biznes.interia.pl Zapraszamy na nasz Instagram