Karp pieczony w miodzie – pyszne danie nie tylko na Wigilię
pixabay.com

Karp pieczony w miodzie – pyszne danie nie tylko na Wigilię

Ryba jest prosta w przygotowaniu, każdy gatunek. Ważne, aby była odpowiednio doprawiona. Karp pieczony w miodzie będzie cieszył się powodzeniem i królował na twoim stole, jego delikatny smak połączony z aromatem przypraw zadowoli nawet najbardziej wymagających. Przepis jest prosty, a karp zawsze wychodzi obłędnie, dlatego można robić go nie tylko na rodzinne uroczystości, ale także na co dzień. Chcesz poznać tajniki przyrządzania idealnej ryby? Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis.

Karp pieczony w miodzie – opis potrawy oraz zasady przyrządzania ryby

Karp pieczony w miodzie to pyszne danie dobre na rodzinne uroczystości lub zwyczajny obiad. Oprócz walorów smakowych posiada jeszcze kilka zalet. Nieodłącznym plusem spożywania karpia jest dostarczanie tiaminy, potrzebnej do wspomagania pracy układu nerwowego, sercowego i zwiększania odporności. Poza tiaminą karp zawiera jeszcze witaminę B6, witaminę A, żelazo czy kwas foliowy.

Karpia pieczonego najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką z marchewki.

Zastanawiasz się jaka tajemnica tkwi w dobrze doprawionej rybie? Oto kilka zasad:

· Przed pieczeniem należy zamarynować rybę w mleku z dodatkiem ziół, dzięki temu karp będzie mięciutki i delikatny.

· Filet z karpia trzeba bardzo dokładnie natrzeć przyprawami.

· Oprócz przypraw na rybę połóż kawałeczek masła, co da jej dodatkowych walorów smakowych.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na karpia pieczonego w miodzie.

Jakie składniki kupić?

Do przygotowania smacznego karpia dla dwóch osób potrzebujesz kilku składników. Oto lista:

· 400 g filetów z karpia

· 500 ml mleka

· 3 łyżki miodu

· 2 łyżki oliwy

· Sok z połówki cytryny

· Sól, pieprz

· Rozmaryn (najlepiej świeży, ale suszony też zda egzamin)

· Kilka ziemniaków

· 4 średniej wielkości marchewki

Ryba można upiec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.

Opis przygotowania karpia pieczonego w miodzie – krok po kroku

Znasz już dokładną listę składników, pora na sposób przygotowania ryby.

1. Najpierw należy zająć się karpiem. Filety dokładnie umyj i osusz. Wrzuć je do marynaty na co najmniej 2 godziny, ryba zdąży pochłonąć smak przypraw.

2. Ale jak przygotować marynatę? Do dużej miski wlej mleko, sok z cytryny, dodaj rozmaryn, sól i pieprz. Aromatyczna marynata gotowa!

3. Kiedy karp będzie zamarynowany obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Możesz skorzystać z okazji i upiec ziemniaki w tym samym czasie co karpia.

4. Ziemniaki potrzebują jednak więcej czasu, około 35 minut, więc trzeba włożyć je wcześniej. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włóż ziemniaczane talarki i posyp je solą, wstaw do piekarnika.

5. Na około 15 minut przed końcem pieczenia dołóż rybę. Rozłóż karpia równomiernie na talarkach i polej go mieszanką z miodu i oliwy. Całość możesz posypać listkami rozmarynu, jeżeli masz świeży. Zapiekaj w temperaturze 180°C.

6. W tym czasie przygotuj marchewkę, obierz ją i zetrzyj na dużych oczkach.

Gotowe! Pyszny karp pieczony w miodzie jest gotowy do spożycia.

Z czym podawać karpia pieczonego w miodzie?

Do pieczonej ryby pasuje wiele dodatków. Na przykład zamiast pieczonych ziemniaczków możesz podać frytki albo ryż czy w ogóle zrezygnować z tego typu składników, ale wtedy najlepiej zwiększyć ilość warzyw.

Jeżeli chodzi o surówkę, marchewka pasuje tutaj idealnie. Jednak takie dodatki jak modra kapusta, ogórki czy letnia sałatka z pomidorków koktajlowych również będzie smakowała wyśmienicie.

Karp pieczony w miodzie to nie tylko pyszne danie, ale również źródło witamin i wartości odżywczych. Jest to ryba o średniej zawartości tłuszczu, a przygotowania w piekarniku jest lekkostrawna i zdrowa. Karpia można przyrządzić w prosty i szybki sposób, tak, aby w ciągu 40 minut mieć gotowy posiłek na stole. Pamiętaj jednak, że tylko długa marynata nadaje temu daniu smaku i aromatu.

Następny artykuł