Smakosze.pl Przepisy Najprostsza i najsmaczniejsza surówka z białej kapusty. 1 dodatek wynosi ją na wyżyny
Canva / BravissimoS

Najprostsza i najsmaczniejsza surówka z białej kapusty. 1 dodatek wynosi ją na wyżyny

7 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Doskonałe danie nie potrzebuje przepychu. Czasem te najprostsze receptury najbardziej cieszą kubki smakowe. Przekonaj się o tym przyrządzając niezwykłą surówkę z białej kapusty. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza dodatkowi kminku.

Surówka z kminkiem ma niezapomniany smak

Kminek charakteryzuje się korzennym, nieco gorzkawym smakiem. Kto raz go kosztował, ten nie pomyli go z żadną inną przyprawą. Ledwie kilka ziarenek wystarczy, by zmienić prostą surówkę z kapusty w coś niepowtarzalnego. Taka surówka to świetny dodatek do dań obiadowych lub pyszna i zdrowa przekąska.

Kminek, poza walorami smakowymi, ma także inne właściwości. Wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Dzięki niemu zapomnisz o nieprzyjemnych wzdęciach i uczuciu przejedzenia. Dodatek kminku do surówki to doprawdy sprytne posunięcie.

Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowy

Przepis na najlepszą surówkę z białej kapusty

Składniki:

  • ½ małej główki białej kapusty
  • 1-2 łyżki oleju
  • ocet
  • pieprz i sól
  • kminek
  • cukier
  • koperek

Szybka i prosta surówka z białej kapusty krok po kroku

Kapustę na surówkę oczyść z zewnętrznych liści . Przekrój główkę na pół i usuń z niej głąb . Pozostałą część warzywa opłucz pod bieżącą wodą i bardzo drobno posiekaj . Całość przełóż do dużej miski.

Posiekaną kapustę oprósz solą i przemieszaj . Odstaw na 10-15 minut na bok. W tym czasie kapusta za sprawą dodatku przyprawy powinna wyraźnie zmięknąć .

Do warzywa na surówkę dodaj olej i nieco octu . Całość dopraw do smaku pieprzem, kminkiem, odrobiną cukru i ewentualnie solą . Dołóż też drobno posiekany koperek . Po starannym wymieszaniu składników surówka gotowa jest do podania . Niezwykle lekka surówka z kapusty pekińskiej nie potrzebuje majonezu, by smakować wybitnie . Tak doprawionej mizerii mało kto miał okazję spróbować .

kminek.png
Canva / Drbouz
Nie uwierzycie, ale Doda robi majonez. Jeszcze bardziej szokuje, co do niego dodaje
Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy