Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzycie, ale Doda robi majonez. Jeszcze bardziej szokuje, co do niego dodaje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.03.2023 18:05

Nie uwierzycie, ale Doda robi majonez. Jeszcze bardziej szokuje, co do niego dodaje

domowy majonez
Canva / Africa Images ; Instagram @dodaqueen

Znacie przepis na domowy majonez? Na pewno nie robicie go tak, jak Doda. Wokalistka nawet w tak banalnej kwestii musi mieć ostatnie słowo. W jej sosie znajdziecie nietypowe dodatki, między innymi kolendrę.

Majonez w wykonaniu Dody to prawdziwy hit

Doda, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, to znana w Polsce wokalistka. Okazuje się, że kreatywności nie brakuje jej także poza sceną. Czy ktoś jeszcze wpadłby na tak niecodzienne dodatki w majonezie? Co ciekawe, wymyślone przez wokalistkę połączenie jest niezwykle trafione.

Co zatem możemy znaleźć w popularnym sosie od Dody? Podstawa jest klasyczna, czyli jajka, olej i musztarda. Poza tymi składnikami zaopatrzcie się jeszcze w świeżą kolendrę, limonkę i olej sezamowy. Na pewno umieracie z ciekawości, jak to może smakować.

Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowy

Przepis na niezwykły majonez Dody

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z całej limonki
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól i pieprz

Oryginalny majonez z przepisu Dody krok po kroku

Żółtka na majonez włóż do miski. Dodaj do nich sok z limonki, musztardę i olej sezamowy. Składniki utrzyj za pomocą rózgi kuchennej.

Do powstałej w misce masy stopniowo zacznij wlewać olej. Tłuszcz dodawaj cienką strużką, cały czas mieszając. Otrzymany w te sposób majonez powinien mieć gładką, dosyć gęstą konsystencję.

Przygotowany sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj do niego także posiekaną drobno kolendrę. Po ponownym wymieszaniu majonez podawaj jako dodatek do ulubionych przekąsek i kanapek. Możesz go także przełożyć do słoika i przechowywać do 10 dni w lodówce.

Czy wiesz, że w tym sosie możesz marynować mięso na kotlety? Smakowity sos to obowiązkowy składnik tego smarowidła.

kolendra do majonezu.png
Canva / PicturePartners

Źródło: pytanienasniadanie.tvp.pl