Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oprócz śmietany dodaj 2 składniki. Cudownie podkręcą smak mizerii

Oprócz śmietany dodaj 2 składniki. Cudownie podkręcą smak mizerii

Mistrzowska mizeria
Canva / Bartosz Luczak

Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.

Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

Przepis na wyborną mizerię

Składniki:

  • 500 g ogórków szklarniowych

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 25-30 ml octu np. winnego

  • 15-20 g cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • świeży koperek wedle uznania

Jak zrobić pyszną mizerię? Dwa składniki są kluczowe

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Jeśli są świeże, obieranie ich ze skórki nie będzie konieczne. Warzywo kroimy w cienkie plastry i wrzucamy je do miski. Posypujemy dość obficie solą i starannie łączymy, odstawiamy na pół godziny, by uwolniły sok.

W mieszczce łączymy ze sobą śmietankę, ocet, cukier i pieprz. Powstały sos dodajemy do miękkich ogórków. Wsypujemy też dowolną ilość umytego i posiekanego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem lub dodatkową porcją cukru. Mizerię podajemy do obiadu. Możemy ją też wcześniej schłodzić w lodówce.

Wskazówka: zamiast śmietanki, możecie oczywiście użyć innego nabiału lub nawet roślinnych alternatyw. Sprawdzą się np. połączony z mlekiem lub napojem roślinnym jogurt naturalny czy sojowy albo gęsta śmietanka kokosowa.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na surówki do obiadu. Oprócz mizerii warto przetestować także sycący przysmak na bazie czerwonej fasoli. Być może skusi was też wyrazista kompozycja z dodatkiem pora.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: