Smakosze.pl Przepisy Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką
canva/pixelshot

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

18 września 2021

Deser, który przygotujesz bez wysiłku? To ciasto idealnie pasuje do tego opisu. Nie wymaga pieczenia i kusi pysznymi galaretkami owocowymi. Spróbuj tej pysznej alternatywy klasycznego sernika na zimno.

Smak owoców budzi skojarzenia z piękną, słoneczną pogodą . Z tym też zwykle kojarzą nam się lekkie desery na zimno z dodatkiem sera. Często jednak ich przygotowanie wymaga umiejętnego skorzystania z substancji żelujących takich jak żelatyna czy agar. Zastosowanie galaretki pozwoli uniknąć uciążliwego mieszania i grudek w masie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Składniki:

  • 200-220 g ulubionych herbatników

  • 2 czerwone galaretki np. truskawkowe

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego

Galaretki czerwone i cytrynowe rozpuszczamy osobno , każdą w 2 szklankach gorącej wody. Następnie naczynie z czerwoną galaretką wstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą . Miskę z galaretką cytrynową studzimy na blacie.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 21 × 28 cm układamy herbatniki. Ostudzoną zawartość naczynia ze zlewu mieszamy z połową serka homogenizowanego . Wylewamy na blaszkę z herbatnikami i odkładamy na bok, do czasu, aż stężeje.

W międzyczasie w zlewie z zimną wodą studzimy galaretką cytrynową. Kiedy będzie już chłodna, łączymy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym i wykładamy do formy. Na wierzchu rozkładamy kolejną partię herbatników. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Jeśli masz więcej czasu, tym przepisie możesz wykorzystać domową galaretkę truskawkową . Spróbuj także naszego sernika na zimno z galaretkami . Połączenie delikatnego sera ze słodyczą owocowego żelu zachwyci każdego smakosza.

galaretki
galaretki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: seryzgoliszewa, shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy