Domowa galaretka truskawkowa - orzeźwiająca galaretka bez ulepszaczy
Domowa galaretka truskawkowa
200 g świeżych truskawek (możesz użyć także mrożonych),
1/3 szklanki cukru,
sok z jednej, świeżej pomarańczy,
2 łyżki soku z cytryny,
żelatyna (1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu).
Domowa galaretka truskawkowa - sposób przygotowania
Truskawki opłukujemy i osuszamy (lub odstawiamy, aby zleciała z nich woda) i pozbawiamy szypułek. Truskawki miksujemy przy użyciu blendera na mus. Po zmiksowaniu możesz przetrzeć je przez sitko w celu osiągnięcia całkowicie gładkiego musu.
Do truskawek dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. 1/3 szklanki powstałego musu odlewamy do osobnego naczynia i podgrzewamy, dodajemy żelatynę i czekamy, aż się rozpuści (cały czas mieszając). Jeśli żelatyna się nie rozpuściła, ponownie podgrzewamy mus, dodając kolejne 2-3 łyżki musu.
Żelatynę wlewamy do reszty musu i mieszamy.
Przelewamy całość do silikonowej formy z wgłębieniami lub do deserowych pucharków. Wstawiamy mus do lodówki celem stężenia galaretki (powinno to trwać około kilku godzin).
Domowa galaretka truskawkowa - propozycja podania
Przygotowaną domową galaretkę truskawkową możesz podać w dowolny, ulubiony sposób, np. z kleksem z bitej śmietany i listkiem mięty.
undefined