Domowa galaretka truskawkowa - orzeźwiająca galaretka bez ulepszaczy
pixabay.com

Domowa galaretka truskawkowa - orzeźwiająca galaretka bez ulepszaczy

Domowa galaretka truskawkowa jest orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w letnie, upalne dni. Możesz ją zjeść bez dodatków lub wykorzystać jako dodatek do ulubionego ciasta czy deseru. Domowa galaretka nie zawiera ulepszaczy w postaci konserwantów, więc jest całkowicie zdrowa. Jak przygotować domową galaretkę truskawkową?

Domowa galaretka truskawkowa

  • 200 g świeżych truskawek (możesz użyć także mrożonych),
  • 1/3 szklanki cukru,
  • sok z jednej, świeżej pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • żelatyna (1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu).


Domowa galaretka truskawkowa - sposób przygotowania

Truskawki opłukujemy i osuszamy (lub odstawiamy, aby zleciała z nich woda) i pozbawiamy szypułek. Truskawki miksujemy przy użyciu blendera na mus. Po zmiksowaniu możesz przetrzeć je przez sitko w celu osiągnięcia całkowicie gładkiego musu.

Do truskawek dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. 1/3 szklanki powstałego musu odlewamy do osobnego naczynia i podgrzewamy, dodajemy żelatynę i czekamy, aż się rozpuści (cały czas mieszając). Jeśli żelatyna się nie rozpuściła, ponownie podgrzewamy mus, dodając kolejne 2-3 łyżki musu.

Żelatynę wlewamy do reszty musu i mieszamy.

Przelewamy całość do silikonowej formy z wgłębieniami lub do deserowych pucharków. Wstawiamy mus do lodówki celem stężenia galaretki (powinno to trwać około kilku godzin).

Domowa galaretka truskawkowa - propozycja podania

Przygotowaną domową galaretkę truskawkową możesz podać w dowolny, ulubiony sposób, np. z kleksem z bitej śmietany i listkiem mięty.

Następny artykuł