Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 25.03.2022 22:49

Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami

Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami
pixabay.com

Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami

Pokochacie ten śmietankowy sernik na zimno z galaretkami! Wykonany na bazie kremowego, śmietankowego serka na ciasteczkowym spodzie, polany warstwami kolorowych galaretek: truskawkowej, cytrynowej i agrestowej. 

Prosty, szybki i smaczny śmietankowy sernik na zimno z galaretkami

Ten przepis na sernik na zimno jest idealny dla początkujących! Tylko kilka składników bez konieczności pieczenia. Przygotowany według tego przepisu sernik będzie jedwabisty, gładki, lekki, kremowy i dekadencki!

Sernik to jeden z tych klasycznych deserów, który uwielbia niemal każdy. Często jest podawany na specjalne okazje i jest idealnym deserem na świętowanie. Sernik na zimno jest doskonałym deserem na gorące, letnie dni - wówczas podaj go gościom prosto z lodówki, orzeźwi każdego!

Przygotowanie sernika z wyprzedzeniem

Ze względu na czas niezbędny na stężenie sernika z galaretkami w lodówce jest to świetny deser do przyrządzenie z wyprzedzeniem. Sernik można zrobić do 2 dni wcześniej. Przykryj i wstaw do lodówki przed podaniem. Możesz również zrobić sam spód do 2 dni przed czasem. Przykryj i wstaw do lodówki przed dodaniem nadzienia.

Przechowywanie śmietankowego sernika na zimno z galaretkami

Sernik na zimno możesz przechowywać w lodówce do około 5 dni pod przykryciem. Jednak poważnie wątpimy, czy wytrwa w stanie nienaruszonym tak długo!

Czy można zamrozić sernik na zimno z galaretkami?

Śmietankowy sernik na zimno można zamrozić! Po dodaniu stężeniu galaretki sernik zawiń w folię. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, przed włożeniem do zamrażarki odstaw sernik na około 6 godzin do lodówki. Sernik można mrozić do 3 miesięcy. Aby go podać, po prostu rozmroź w lodówce lub na blacie, a następnie pokrój i gotowe.

Przepis na śmietankowy sernik na zimno z galaretkami

Składniki:

Spód sernika

300 g herbatników 70 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego do temperatury pokojowejszczypta soli

Śmietankowa masa sernikowa

140 gramów serka mascarpone250 gramów pełnotłustego twarogu śmietankowego250 ml słodzonego pełnotłustego mleka skondensowanego60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny około 4 łyżek1 łyżeczka skórki z cytryny, drobno startej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewy z galaretek

1 torebka galaretki cytrynowej1 torebka galaretki agrestowej1 torebka galaretki truskawkowej

Instrukcja przygotowania:

Jak zrobić bazę do śmietankowego sernika na zimno?

  1. Drobno zmiel w robocie kuchennym herbatniki lub rozwałkuj wałkiem do ciasta w torebce strunowej, następnie dodaj roztopione, ostudzone masło.

  2. Mieszaj oba składniki, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku bez żadnych grudek.

  3. Dodaj proszek cynamonowy i wymieszaj do połączenia.

  4. Wyłóż maślaną masą ciasteczkową na spód naczynia do serwowania tylną stroną łyżki i włóż do lodówki, aby masa stężała.

Jak zrobić śmietankową masę sernikową?

  1. W średniej wielkości misie ubijaj mascarpone i twaróg śmietankowy przez 5 minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

  2. Dodaj skondensowane mleko i ekstrakt waniliowy do mieszanki twarogu i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż się połączą, a konsystencja stanie się kremowa i aksamitna.

  3. Dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny i ubijaj przez kolejne 5 minut.

  4. Wylej powoli masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy i wygładź powierzchnię.

  5. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.   

Jak zrobić kolorowe warstwy z galaretek?

  1. Przygotuj galaretkę cytrynową: wymieszaj proszek z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Kiedy przestygnie (ale nadal będzie płynna), wylej delikatnie na warstwę masy serowej i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.

  2. Przygotuj galaretkę agrestową: wymieszaj proszek z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Kiedy przestygnie (ale nadal będzie płynna), wylej delikatnie na pierwszą warstwę galaretki i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.

  3. Przygotuj galaretkę truskawkową: wymieszaj proszek z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Kiedy przestygnie (ale nadal będzie płynna), wylej delikatnie na drugą warstwę galaretki i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami jest gotowy do podania! Pokrój go w kwadraty lub trójkąty i serwuj z dodatkiem owoców lub bitej śmietany.

Tagi: