Smakosze.pl Przepisy Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
Pawel Wodzynski/East News, canva/Bartosz Luczak

Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego

3 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli uważacie ciasto drożdżowe za pracochłonne, teraz zmienicie zdanie na ten temat. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ręczymy, że nie ma łatwiejszego ciasta, bo tu nie używa się nawet miksera. Dorzucie do niego sezonowe owoce, posypcie kruszoną i upieczcie. Po godzinie wyborny łakoć będzie gotowy.

Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Jednak niektórzy mają opór przed jego przygotowaniem. Dlaczego? Chodzi oczywiście o długie, ręczne wyrabianie i o czas potrzebny do wyrastania. Ewa Wachowicz skutecznie omija jednak proces wyrabiania ciasta, bo jedynie przesypuje składniki w misce. A gdy ciasto wyrośnie, pozostaje tylko jego upieczenie.

Sposób Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • 4 jajka

  • 1 szklanka oleju

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 4,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • ok. 50 dag drobnych owoców, np. truskawek, borówek

na kruszonkę:

  • 5 dag masła

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Przygotuj dość dużą, szeroką miskę. Na jej dno wsyp pokruszone drożdże. Potem równomiernie posyp je cukrem i polej rozkłóconymi jajkami.

Wlej też letnie mleko i posyp całość równomiernie mąką wymieszaną z odrobiną soli. Miskę ze składnikami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Po tym czasie składniki w misce wymieszaj lekko łyżką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Równomiernie je rozprowadź, posyp pokrojonymi owocami.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto z owocami. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak robi sernik budyniowy , a także zupę nic .

rosnące ciasto
rosnące ciasto

Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: napiecyku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy