Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na delikatny chleb bananowy
canva.com/chas53, Getty Images

Najprostszy przepis na delikatny chleb bananowy

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chleb bananowy jest wyjątkowo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Nie należy mylić go jednak z tradycyjnym chlebem, jaki my znamy. Ta wersja jest słodka, wilgotna i zawiera dużo przypraw korzennych, wzmacniających jej smak.

Chleb bananowy stanowi wspaniały przysmak, którym można zamienić zwykłe słodycze. Jeśli chcesz więc przestać kupować i jeść niezdrowe batony czy ciasteczka, sięgnij po ten słodki i pyszny przepis.

Dużym atutem tej receptury jest możliwość wykorzystania starych, czarnych bananów, których normalnie wiele osób nie chce jeść. Takie banany zawierają w sobie także znacznie więcej cukru, dzięki czemu sam wypiek będzie słodszy i smaczniejszy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chleb bananowy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe  banany

  • 75 g masła, roztopionego

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Zacznij od połączenia mąki i sody oczyszczonej, a następnie przesiania ich przez sitko. W dużej misce połącz roztopione masło oraz banany. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z masłem.

Do bananów dodaj cukier, jajko, szczyptę soli i wanilię. Zamieszaj i wsyp resztę suchych składników. Mieszankę połącz za pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki.

Przelej masę do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza . Ostudź chlebek w formie. Smacznego.

Chlebek bananowy
undefined

Źródło: canva.com/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy