Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe wyjdzie fantastycznie

Canva / Qwart

Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe ma status kultowego deseru. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je w domowym zaciszu. Niestety, wyrabianie ciasta jest męczącą czynnością. Okazuje się, że ugniatanie może być zbędne. Wystarczy wykorzystać odpowiedni przepis i ułożyć składniki warstwami.

Bez wątpienia ciasto drożdżowe często gości na naszych stołach. Wszystko dzięki jego niepowtarzalnym walorom smakowym. Przeważnie ciasto drożdżowe nie może obejść się bez wyrabiania. Jednak nie zawsze jest ono konieczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiana?

Mało kto spodziewałby się, że ciasto drożdżowe można przygotować w tak prosty sposób. Wszakże uwielbiany wypiek za sprawą wyrabiania zyskuje na puszystości. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe.

Tym razem sięgniemy po recepturę na ciasto drożdżowe, które nie wymaga wyrabiania. Deser doskonale sprawdzi się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mąki pszennej

  • 4 jajka

  • kostka masła

  • 180 g cukru

  • 180 ml mleka

  • 100 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

Sernik od Ewy Wachowicz

Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Najprostszy przepis na cisto drożdżowe

Przygotowania zaczynamy od pokruszenia drożdży do dużej miski. Umieszczamy na nich warstwę cukru. Ważne by przykryła drożdże równomiernie. Jajka roztrzepujemy widelcem. Masę wylewamy na cukier.

Na cukrze umieszczamy warstwę roztopionego i przestudzonego masła, na którą wylewamy mleko. Całość przykrywamy przesianą mąką ze szczyptą soli. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Warto pamiętać o tym, by mieszanka nie była narażona na zmiany temperatur.

Kiedy czas dobiegnie końca, składniki delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Przelewamy je do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto drożdżowe powinno być gotowe po 40 minutach. Warto wiedzieć, jakich błędów unikać podczas przygotowywania wypieków.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >
schab z morelami

Przepisy

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Czytaj więcej >
ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >