Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na domowy chleb
canva/Anna Subbotina

Najprostszy przepis na domowy chleb

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczenie chleba może wydawać się skomplikowanym zajęciem, jednak mając prosty przepis, z łatwością można cieszyć się własnym bochenkiem. Smak takiego pieczywa jest znacznie lepszy niż ze sklepu. Niżej zdradzamy najprostszą recepturę.

Mało kto mógł spodziewać się, że pieczenie własnego chleba może być tak proste. Wystarczy wykorzystać ten niezawodny przepis. Pieczywo jeszcze nigdy nie było tak pyszne i łatwo dostępne.

Chleb według tego przepisu jest prosty i tani, a jego smak pozostaje na długo w pamięci. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, do ciasta dodaj suszone owoce, przyprawy lub orzechy czy nasiona.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prosty chleb

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)

  • 1 łyżka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

  • 2 szklanki ciepłej wody

Na początku rozgnieć drożdże, wsyp je do miski i zalej ciepłą wodą. Dodaj cukier oraz łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę i wsyp do niej sól. Zamieszaj. Następnie dolej drożdże, resztę wody oraz olej.

Zamieszaj masę, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniataj je przez kilka chwil. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza i włóż do niego suche naczynie żaroodporne. Gdy naczynie będzie gorące, włóż do niego ciasto i piec 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz 20 minut. Wyjąć chleb i przestudź na kratce. Smacznego.

Chleb po rozkrojeniu

Źródło: canva/claudiodivizia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marta-gotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy