Smakosze.pl
Jajecznica ze szpinakiem

Canva / PingPongCat

Jajecznica ze szpinakiem - śniadanie na dobry start

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita jajecznica już sama z siebie wydaje się dobrą propozycją śniadaniową. W istocie jest to zasadne stwierdzenie, ponieważ same jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dziś u ich boku zagości szpinak, który także jest bogactwem witamin oraz minerałów.

Jajecznica z dodatkiem szpinaku z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Wszystko dlatego, że dodatkowo wzbogacimy ją o aromatyczne składniki, które nadadzą śniadaniu niepowtarzalnych walorów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zdrowe śniadanie z jajkami i szpinakiem

Nie od dziś wiadomo, że jajka są dobrym źródłem witamin oraz minerałów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsze są te ugotowane na twardo, czy na miękko. Podobną opinię ma również szpinak. Dziś oba składniki połączymy w jednej jajecznicy.

Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. W związku z tym jajecznica z jego dodatkiem z pewnością będzie dobrą propozycją na śniadanie. Nasz specjał wzbogacimy o kilka składników. Co nam będzie potrzebne?

  • 50 g liści szpinaku

  • 2 jajka

  • cebula

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • oliwa

Żurek

Czym różni się żurek od barszczu białego?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na jajecznicę ze szpinakiem

Na początku jajka rozrabiany w misce. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Warto dodać do niej odrobinę cukru i soli. Warzywo musi się ładnie zeszklić.

Szpinak kroimy na mniejsze części. Wykładamy go na patelnię i lekko podsmażamy z cebulą. Gdy pomniejszy dwukrotnie swoją objętość, wówczas dodajemy jajka. Wszystko od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy jajecznica będzie już gotowa, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Śniadanie w takim wydaniu z pewnością szybko zniknie z talerzy. Godna uwagi jest również jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego.

Jajka ze szpinakiem

Jajka ze szpinakiem

Canva / ElenaSeychelles

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >