Smakosze.pl
Jajecznica ze szpinakiem

Canva / PingPongCat

Jajecznica ze szpinakiem - śniadanie na dobry start

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita jajecznica już sama z siebie wydaje się dobrą propozycją śniadaniową. W istocie jest to zasadne stwierdzenie, ponieważ same jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dziś u ich boku zagości szpinak, który także jest bogactwem witamin oraz minerałów.

Jajecznica z dodatkiem szpinaku z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Wszystko dlatego, że dodatkowo wzbogacimy ją o aromatyczne składniki, które nadadzą śniadaniu niepowtarzalnych walorów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zdrowe śniadanie z jajkami i szpinakiem

Nie od dziś wiadomo, że jajka są dobrym źródłem witamin oraz minerałów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsze są te ugotowane na twardo, czy na miękko. Podobną opinię ma również szpinak. Dziś oba składniki połączymy w jednej jajecznicy.

Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. W związku z tym jajecznica z jego dodatkiem z pewnością będzie dobrą propozycją na śniadanie. Nasz specjał wzbogacimy o kilka składników. Co nam będzie potrzebne?

  • 50 g liści szpinaku

  • 2 jajka

  • cebula

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • oliwa

Żurek

Czym różni się żurek od barszczu białego?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na jajecznicę ze szpinakiem

Na początku jajka rozrabiany w misce. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Warto dodać do niej odrobinę cukru i soli. Warzywo musi się ładnie zeszklić.

Szpinak kroimy na mniejsze części. Wykładamy go na patelnię i lekko podsmażamy z cebulą. Gdy pomniejszy dwukrotnie swoją objętość, wówczas dodajemy jajka. Wszystko od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy jajecznica będzie już gotowa, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Śniadanie w takim wydaniu z pewnością szybko zniknie z talerzy. Godna uwagi jest również jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego.

Jajka ze szpinakiem

Jajka ze szpinakiem

Canva / ElenaSeychelles

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >