Jajecznica ze szpinakiem - śniadanie na dobry start
Smakowita jajecznica już sama z siebie wydaje się dobrą propozycją śniadaniową. W istocie jest to zasadne stwierdzenie, ponieważ same jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dziś u ich boku zagości szpinak, który także jest bogactwem witamin oraz minerałów.
Jajecznica z dodatkiem szpinaku z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Wszystko dlatego, że dodatkowo wzbogacimy ją o aromatyczne składniki, które nadadzą śniadaniu niepowtarzalnych walorów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zdrowe śniadanie z jajkami i szpinakiem
Nie od dziś wiadomo, że jajka są dobrym źródłem witamin oraz minerałów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsze są te ugotowane na twardo, czy na miękko. Podobną opinię ma również szpinak. Dziś oba składniki połączymy w jednej jajecznicy.
Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. W związku z tym jajecznica z jego dodatkiem z pewnością będzie dobrą propozycją na śniadanie. Nasz specjał wzbogacimy o kilka składników. Co nam będzie potrzebne?
50 g liści szpinaku
2 jajka
cebula
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
cukier
oliwa
Niezawodny przepis na jajecznicę ze szpinakiem
Na początku jajka rozrabiany w misce. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Warto dodać do niej odrobinę cukru i soli. Warzywo musi się ładnie zeszklić.
Szpinak kroimy na mniejsze części. Wykładamy go na patelnię i lekko podsmażamy z cebulą. Gdy pomniejszy dwukrotnie swoją objętość, wówczas dodajemy jajka. Wszystko od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy jajecznica będzie już gotowa, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Śniadanie w takim wydaniu z pewnością szybko zniknie z talerzy. Godna uwagi jest również jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego.
Canva / ElenaSeychelles
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Medonet