Smakosze.pl
Naleśniki z serem

Canva / lisaaMC

Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.

Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosta sztuczka sprawi, ze naleśniki będą bardziej puszyste

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał w ruskiej odsłonie. Dziś sięgniemy po bardziej klasyczną recepturę.

Jeśli chcesz, by naleśniki wyszły bardziej puszyste, wystarczy, że do ciasta dodasz gazowaną wodę. Zawarte w niej bąbelki sprawią, że placki będą lekkie jak chmurka. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników z serem?

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka

  • pół szklanki wody gazowanej

  • pół szklanki mleka

  • 100 g mąki pszennej

  • 30 ml masła

  • odrobina soli

Serowe nadzienie:

  • 300 g twarogu

  • 30 g cukru

  • 60 ml gęstej śmietany 18%

Projekt bez tytułu - 2021-08-23T222057.948

Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z galaretką

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na puszyste naleśniki z serem

Na początku żółtka oddzielamy od białek. Godna uwagi jest prosta sztuczka, która ułatwia całe zadanie. Żółtka mieszamy razem z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z solą i wodą gazowaną. Wszystko łączymy tak, by pozbyć się wszelkich grudek.

Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę. Obie masy delikatnie ze sobą łączymy. Ciasto na naleśniki wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Ser rozgniatamy razem z cukrem i śmietaną. Warto w tym celu wykorzystać praskę. Powstałą masą smarujemy nasze puszyste naleśniki. Całość zawijamy w rulon. Danie z pewnością zachwyci domowników.

Naleśniki w przepysznym wydaniu

Naleśniki w przepysznym wydaniu

Canva / Sazdonov

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >