Smakosze.pl
Makaron

canva/Tonkovic, Getty Images Pro

Co zrobić by makaron się nie posklejał?

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gotowanie makaronu jest czynnością tak powszechną, że każdy miał z nią styczność. Mało kto jednak wie co zrobić, aby pasta się nie sklejała. Absolutną podstawą jest dodawanie dużej ilości wody. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiednią przestrzeń i nie zlepi się.

Makaron wykorzystujemy do najróżniejszych potraw. Bez wątpienia największą sławą cieszy się w tym przypadku kuchnia włoska, w której wszelakie pasty są podstawą żywienia Włochów.

W Polsce także stanowi ważny element codziennej diety. Makaron dodajemy do zup czy sosów, a więc stosunkowo często musimy go gotować. Jak tego dokonać, aby kluski nie posklejały się ze sobą?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak gotować makaron?

Pytając się Włocha o to zagadnienie, od razu usłyszymy, że najważniejsza jest duża ilość wody. Gdy makaron nie może swobodnie pływać w garnku, styka się z innymi kluskami i skleja w wielką bryłę.

Optymalne proporcje wody do makaronu wynoszą jeden litr na 100 g makaronu. Może się to wydawać dużą ilością, jednak dzięki temu każdy obiad z pastą będzie idealnie przygotowany.

Naleśniki z serem

Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem

CZYTAJ DALEJ

Dużo soli

Niektórzy obawiają się solenia wody na makaron, gdyż sądzą, że finalny produkt będzie przesolony. Najlepsi szefowie kuchni wskazują jednak, że woda na makaron powinna być tak słona, jak woda morska.

Po odcedzeniu pasty, pod żadnym pozorem nie przelewaj jej zimną wodą. W taki sposób spłukuje się skrobię, która wiąże sos i ułatwia przyklejanie się go do powierzchni makaronu.

Nie dodawaj oleju do wody

Polacy często popełniają ten błąd, myśląc, że tłuszcz uchroni makaron od sklejania się. O ile tłuszcz faktycznie pokryje go warstwą, wcale nie poprawi smaku ani właściwości makaronu.

Gdy zaleje się go sosem, ten nie będzie do niego przywierał, przez co przyjemność z jedzenia stanie się znacznie mniejsza - w końcu nikt nie chce jeść samej pasty, z sosem spoczywającym na dnie talerza. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na domowy dodatek do rosołu. Warto również wypróbować przepis na makaron z truskawkami.

Makaron

Źródło: canva/elifesra, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >