Co zrobić by makaron się nie posklejał?
Gotowanie makaronu jest czynnością tak powszechną, że każdy miał z nią styczność. Mało kto jednak wie co zrobić, aby pasta się nie sklejała. Absolutną podstawą jest dodawanie dużej ilości wody. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiednią przestrzeń i nie zlepi się.
Makaron wykorzystujemy do najróżniejszych potraw. Bez wątpienia największą sławą cieszy się w tym przypadku kuchnia włoska, w której wszelakie pasty są podstawą żywienia Włochów.
W Polsce także stanowi ważny element codziennej diety. Makaron dodajemy do zup czy sosów, a więc stosunkowo często musimy go gotować. Jak tego dokonać, aby kluski nie posklejały się ze sobą?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak gotować makaron?
Pytając się Włocha o to zagadnienie, od razu usłyszymy, że najważniejsza jest duża ilość wody. Gdy makaron nie może swobodnie pływać w garnku, styka się z innymi kluskami i skleja w wielką bryłę.
Optymalne proporcje wody do makaronu wynoszą jeden litr na 100 g makaronu. Może się to wydawać dużą ilością, jednak dzięki temu każdy obiad z pastą będzie idealnie przygotowany.
Dużo soli
Niektórzy obawiają się solenia wody na makaron, gdyż sądzą, że finalny produkt będzie przesolony. Najlepsi szefowie kuchni wskazują jednak, że woda na makaron powinna być tak słona, jak woda morska.
Po odcedzeniu pasty, pod żadnym pozorem nie przelewaj jej zimną wodą. W taki sposób spłukuje się skrobię, która wiąże sos i ułatwia przyklejanie się go do powierzchni makaronu.
Nie dodawaj oleju do wody
Polacy często popełniają ten błąd, myśląc, że tłuszcz uchroni makaron od sklejania się. O ile tłuszcz faktycznie pokryje go warstwą, wcale nie poprawi smaku ani właściwości makaronu. Gdy zaleje się go sosem, ten nie będzie do niego przywierał, przez co przyjemność z jedzenia stanie się znacznie mniejsza - w końcu nikt nie chce jeść samej pasty, z sosem spoczywającym na dnie talerza. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na domowy dodatek do rosołu. Warto również wypróbować przepis na makaron z truskawkami.
Źródło: canva/elifesra, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dorotasmakuje.com