Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na kiszone kalafiory na zimę
canva/PhotographyFirm

Najprostszy przepis na kiszone kalafiory na zimę

29 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Sezon na robienie przetworów trwa! Do długiej listy warzyw, które warto do tego wykorzystać warto dodać kalafior. Kiszony zachwyci swoim smakiem nawet niejadków! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk.

Kiszone ogórki zna niemal każdy. Okazuje się jednak, że warto skusić się na inne kiszone warzywa. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na pyszne pomidory (znajdziecie go tuta j) Teraz kolej na pysznego kalafiora!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone kalafiory

  • 2 kalafiory

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 listki laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 2 baldachimy kopru

  • 3 plastry imbiru

  • 3 łyżki soli

  • 3, 5 litra wody

Sposób wykonania:

Oczyść kalafiory i podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku z solą. Studź zupełnie do temperatury pokojowej.

Do czystego słoika włóż różyczki kalafiora,koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele angielskie i plastry imbiru.

Zalej je wodą, dociśnij kalafior, aby pływam po powierzchni i zostaw na 3 dni. Po tym czasie zakręć słoik i wstaw do lodówki lub piwnicy. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy