Najprostszy przepis na zupę kalafiorową
Po rosole, pomidorowej i jarzynowej, kalafiorowa jest chyba jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach zup. Nic dziwnego skoro, jest lekka, pełna ziół i szybka w przygotowaniu. Z naszego przepisu na pewno wyjdzie wam pyszna. Zwłaszcza jeśli wzbogacicie ją o szczyptę kurkumy.
Tę zupę przygotujecie dosłownie w chwilę. Jeżeli macie w lodówce gotowy bulion, zrobi się niemal sama. Koniecznie dodajcie do niej kurkumy. Ta przyprawa nada zupie pięknego koloru oraz świetnie podkręci smak dania , zwłaszcza jeśli przyprawę lekko podsmażymy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na cudownie lekką i smaczną zupę z kalafiora
Składniki:
-
1 średni kalafior
-
500 g ziemniaków
-
1 średnia marchewka
-
1 cebula dymka lub mała cebulka i pół małego pęczka szczypiorku
-
1,5 litra bulionu warzywnego lub innego
-
solidna garść posiekanego koperku
-
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
-
śmietanka do zabielenia
-
olej rzepakowy do smażenia
-
szczypta kurkumy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Z kalafiora zdejmujemy okalające go liście i odcinamy wystający głąb . Płuczemy go pod zimną wodą, a następnie odcinamy wszystkie różyczki. Pozostałe warzywa także myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew zaś w plasterki.
Dymkę siekamy, a czosnek kroimy w plasterki . W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojony czosnek i kurkumę. Całość chwilę przesmażamy .
Wrzucamy pozostałe warzywa i zalewamy je bulionem. Zawartość garnka zagotowujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy go i gotujemy zupę przez ok. 15-20 minut pod przykryciem .
Do gotowej zupy wrzucamy posiekany koperek . Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w miskach, a każdą z porcji zabielamy śmietanką według preferencji . Smacznego.
Wypróbuj także przepisy na inne aromatyczne zupy. Szczególnie polecamy ten treściwy krem z papryki oraz prostą w wykonaniu i pyszną pieczarkową . Z pewnością rozgrzeją was w chłodne jesienne popołudnia.
Źródło zdjęcia: canva/vanillla
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje