Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na zupę kalafiorową
canva/Dar1930

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

27 września 2021

Po rosole, pomidorowej i jarzynowej, kalafiorowa jest chyba jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach zup. Nic dziwnego skoro, jest lekka, pełna ziół i szybka w przygotowaniu. Z naszego przepisu na pewno wyjdzie wam pyszna. Zwłaszcza jeśli wzbogacicie ją o szczyptę kurkumy.

Tę zupę przygotujecie dosłownie w chwilę. Jeżeli macie w lodówce gotowy bulion, zrobi się niemal sama. Koniecznie dodajcie do niej kurkumy. Ta przyprawa nada zupie pięknego koloru oraz świetnie podkręci smak dania , zwłaszcza jeśli przyprawę lekko podsmażymy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudownie lekką i smaczną zupę z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia marchewka

  • 1 cebula dymka lub mała cebulka i pół małego pęczka szczypiorku

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub innego

  • solidna garść posiekanego koperku

  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • śmietanka do zabielenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Z kalafiora zdejmujemy okalające go liście i odcinamy wystający głąb . Płuczemy go pod zimną wodą, a następnie odcinamy wszystkie różyczki. Pozostałe warzywa także myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew zaś w plasterki.

Dymkę siekamy, a czosnek kroimy w plasterki . W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojony czosnek i kurkumę. Całość chwilę przesmażamy .

Wrzucamy pozostałe warzywa i zalewamy je bulionem. Zawartość garnka zagotowujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy go i gotujemy zupę przez ok. 15-20 minut pod przykryciem .

Do gotowej zupy wrzucamy posiekany koperek . Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w miskach, a każdą z porcji zabielamy śmietanką według preferencji . Smacznego.

Wypróbuj także przepisy na inne aromatyczne zupy. Szczególnie polecamy ten treściwy krem z papryki oraz prostą w wykonaniu i pyszną pieczarkową . Z pewnością rozgrzeją was w chłodne jesienne popołudnia.

kalafiorowa w misce
kalafiorowa w misce

Źródło zdjęcia: canva/vanillla

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy