Najprostszy sposób na domowy majonez. Lepszy od sklepowego
Domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy od gotowego produktu. Jest kremowy i gęsty, a przygotujesz go z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj najprostszy sposób na domowy majonez, idealny do sałatek, sosów i innych potraw.
Majonez, który przygotujesz w domu, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać całe jajko, olej roślinny, musztardę i sok z cytryny, aby otrzymać kremową masę, która posmakuje każdemu.
Domowy majonez wykorzystasz między innymi do kanapek, jajek faszerowanych, sałatek, a także innych potraw. Produkt jest również doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych i kotletów schabowych , jeśli nie jadłeś ich w wersji z majonezem, koniecznie musisz spróbować.
Warto zamienić gotowy produkt na domowy, zrobiony samodzielnie. Domowy majonez nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy, mimo iż też kaloryczny. Domowy majonez przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.
Przepis na domowy majonez
Składniki:
-
duże jajko
-
łyżka soku z cytryny
-
szklanka oleju rzepakowego
-
łyżeczka musztardy delikatesowej
-
sól, pieprz
Jak zrobić domowy majonez?
Jajko wbij do miski, dodaj sok z cytryny, musztardę i miksuj przez chwilę. Do powstałej masy stopniowo wlewaj olej, stale mieszając, aż powstanie gęsty majonez.
Dopraw go do smaku solą i pieprzem, przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Domowy majonez jest gotowy, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady
-
Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Nie lekceważ 1 zasady, jest najważniejsza
Źródło: poprostupycha.pl