Smakosze.pl Przepisy Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości
canva/ildipapp

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości

7 września 2022

Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Lekki i pełen smaku rarytas będzie niezwykle soczysty i przyjemnie słodki, jeśli dodacie do niego jabłko. Tak przyrządzony z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować.

Lekka i soczysta surówka jest obowiązkowym elementem zdrowego obiadu. Połączenie kapusty pekińskiej, marchwi jabłka z delikatnym sosem z jogurtu i majonezu pasuje do wielu mięsnych przysmaków oraz warzywnych kotletów, a jego zrobienie jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska o masie do 60 dag

  • 2 słodkie jabłka

  • 1 duża marchewka lub dwie mniejsze

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub sojowego

  • 2 łyżki majonezu np. domowego z aquafaby

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Soczysty rarytas wymaga dodania jabłek

Zaczynamy od dokładnego opłukania kapusty pekińskiej. Warzywo szatkujemy i usuwamy uszkodzone fragmenty oraz głąb. Przenosimy do dużej miski.

Marchew i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do kapusty i sprawnie łączymy z sokiem z cytryny , który zapobiegnie ciemnieniu owocu.

Surówkę łączymy z jogurtem, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyraziste surówki. Szczególnie polecamy prosty rarytas z porów . Być może też spodoba wam się kolorowa i aromatyczna surówka z marchewki .

Surówka z kapusty pekińskiej nabierze smaku po dodaniu jabłka
canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy