Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z marchewki i musztardy. Lepsza niż z restauracji

Surówka z marchewki i musztardy. Lepsza niż z restauracji

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji
canva/pixelshot

Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?

Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?

Przepis na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji

Składniki:

  • 5 średnich marchewek

  • 1 niezbyt duże jabłko, najlepiej lekko kwaśne

  • 3-4 łyżki ulubionej musztardy

  • trochę soku z cytryny

  • odrobina cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić surówkę z marchewki lepsze niż z restauracji? Dodanie musztardy wiele zmieni

Marchewki oraz jabłko starannie myjemy. Obieramy je. Do miseczki z odrobiną soku z cytryny na dnie ścieramy jabłko. Korzystamy z nieco większych niż najdrobniejsze oczek. Sprawnie mieszamy je z płynem.

W podobny sposób rozdrabniamy marchewkę i łączymy ją z owocem. Całość mieszamy z dowolną musztardą i odrobiną cukru, jeśli uznamy, że surówka jest za kwaśna. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówka: musztardę wybieramy zależnie od preferencji. Jeśli lubimy ostrzejsze surówki, sięgnijmy po chrzanową lub rosyjską. Smaczna będzie też sarepska, Dijon czy miodowa. Pamiętajmy tylko, że używając tej ostatniej, przygotujemy niewegańską wersję surówki.

Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wyrazisty rarytas z pora oraz tradycyjnego colesława w wersji z czerwoną kapustą.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji - prosty przepis
canva/EKramar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: