Smakosze.pl
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji

canva/pixelshot

Surówka z marchewki i musztardy. Lepsza niż z restauracji

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?

Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser

CZYTAJ DALEJ

Przepis na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji

Składniki:

  • 5 średnich marchewek

  • 1 niezbyt duże jabłko, najlepiej lekko kwaśne

  • 3-4 łyżki ulubionej musztardy

  • trochę soku z cytryny

  • odrobina cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić surówkę z marchewki lepsze niż z restauracji? Dodanie musztardy wiele zmieni

Marchewki oraz jabłko starannie myjemy. Obieramy je. Do miseczki z odrobiną soku z cytryny na dnie ścieramy jabłko. Korzystamy z nieco większych niż najdrobniejsze oczek. Sprawnie mieszamy je z płynem.

W podobny sposób rozdrabniamy marchewkę i łączymy ją z owocem. Całość mieszamy z dowolną musztardą i odrobiną cukru, jeśli uznamy, że surówka jest za kwaśna. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówka: musztardę wybieramy zależnie od preferencji. Jeśli lubimy ostrzejsze surówki, sięgnijmy po chrzanową lub rosyjską. Smaczna będzie też sarepska, Dijon czy miodowa. Pamiętajmy tylko, że używając tej ostatniej, przygotujemy niewegańską wersję surówki.

Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wyrazisty rarytas z pora oraz tradycyjnego colesława w wersji z czerwoną kapustą.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji - prosty przepis

canva/EKramar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >