Surówka z marchewki i musztardy. Lepsza niż z restauracji
Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?
Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?
Przepis na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji
Składniki:
5 średnich marchewek
1 niezbyt duże jabłko, najlepiej lekko kwaśne
3-4 łyżki ulubionej musztardy
trochę soku z cytryny
odrobina cukru
sól i pieprz w ilości do smaku
oliwa z oliwek
Jak zrobić surówkę z marchewki lepsze niż z restauracji? Dodanie musztardy wiele zmieni
Marchewki oraz jabłko starannie myjemy. Obieramy je. Do miseczki z odrobiną soku z cytryny na dnie ścieramy jabłko. Korzystamy z nieco większych niż najdrobniejsze oczek. Sprawnie mieszamy je z płynem.
W podobny sposób rozdrabniamy marchewkę i łączymy ją z owocem. Całość mieszamy z dowolną musztardą i odrobiną cukru, jeśli uznamy, że surówka jest za kwaśna. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówka: musztardę wybieramy zależnie od preferencji. Jeśli lubimy ostrzejsze surówki, sięgnijmy po chrzanową lub rosyjską. Smaczna będzie też sarepska, Dijon czy miodowa. Pamiętajmy tylko, że używając tej ostatniej, przygotujemy niewegańską wersję surówki.
Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wyrazisty rarytas z pora oraz tradycyjnego colesława w wersji z czerwoną kapustą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: