Smakosze.pl Przepisy Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami
canva/meteo021

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

30 czerwca 2022

Czereśnie są już dostępne na targowiskach. Warto przygotować z nich smakowite przetwory. Tym razem polecamy niezawodny sposób na zamarynowanie z dodatkiem kilku aromatycznych przypraw. Będą idealne do mięsnych frykasów. Warto spróbować — efekty was zachwycą.

Czereśnie są jednymi ze smaczniejszych owoców, pojawiających się w lecie. Warto zachować ich wspaniały smak na dłużej i połączyć go z kilkoma lubianymi przyprawami. Prosty marynowany rarytas skradnie niejedno serce. Skusicie się?

Przepis na znakomite czereśnie marynowane

Składniki:

  • 300 ml wody

  • 100 ml octu spirytusowego 10%

  • 500 g cukru

  • około 1,5 kg dojrzałych czereśni

  • pół średniej pomarańczy

  • 4 cm kawałek imbiru

  • po 1/3 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy i 2-3 goździki na każdy słoik rarytasu

Przygotowanie marynowanych czereśni:

Czereśnie myjemy i osuszamy. Przycinamy ich ogonki. Owoce układamy w czystych, wyparzonych słoikach, starając się ich przy tym zbytnio nie ugniatać. Do każdego z naczyń wrzucamy gorczycę oraz goździki Pomarańczę szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki.

Odcinamy kolorowe fragmenty skórki i zachowujemy je. Miąższ nie będzie potrzebny w tym przepisie. Imbir obieramy i kroimy go w plasterki, po czym każdy z nich kroimy w paseczki. Skórkę z pomarańczy i kawałeczki ostrego korzenia wrzucamy do naczyń.

Cukier wsypujemy do garnka, po czym wlewamy do niego wodę oraz ocet. Całość zagotowujemy i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Stale mieszamy. Lekko przestudzoną zalewą wypełniamy słoiki, tak aby przykryć owoce. Zakręcamy je i pasteryzujemy.

W tym celu do większego garnka wyściełanego ściereczką wstawiamy przetwory i zalewamy je wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda w garnku zawrze.

Na koniec słoiki ustawiamy do góry dnem i studzimy. Pozostawiamy przetwory na 2-3 tygodnie. Po tym czasie marynowane czereśnie będą nadawały się do spożycia. Smacznego.

Inne przepisy na sezonowe smakołyki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować znakomite kiszone truskawki . Ten natomiast zdradza tajniki wyśmienitego chłodnika z pomidorów i arbuza .

Czereśnie marynowane w przyprawach są znakomite
canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy