Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Kotlety mielone z piekarnika są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Rarytas tym razem proponujemy podać ze smakowitą warzywną pierzynką z pora i marchewki. Delikatny sos idealnie komponuje się z soczystym mięsem, sprawiając, że całość przyjemnie rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Od czasu do czasu warto urozmaicić ten klasyk. Przyrządzony w piekarniku z dodatkiem pełnego warzyw sosu będzie wyśmienity. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz po niego sięgniecie.
Składniki na kotlety mielone:
500 g mięsa mielonego
1 drobna cebula, może być szalotka
1 spory ząbek czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajo
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na warzywną pierzynkę:
1 cały mały por
1 niewielka marchewka, najlepiej młoda
3/4 szklanki mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
2-3 łyżki tartego sera żółtego (opcjonalnie)
Przygotowanie kotletów mielonych:
Mięso mielone umieszczamy w misce. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupiny i siekamy. Warzywa podsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju przy niewielkiej mocy palnika, uważając, by czosnek się nie zrumienił, bo będzie gorzki. Możemy też podsmażyć tylko cebulę.
Przestudzoną zawartość patelni dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami w proszku i jajkiem. Całość wyrabiamy zwilżonymi dłońmi, po czym z uzyskanej masy formujemy sześć lekko spłaszczonych kotletów.
Podsmażamy je krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie przenosimy wyroby na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przyrządzamy warzywną pierzynkę, którą układamy na mięsie i zapiekamy całość przez 15 minut.
Przygotowanie warzywnej pierzynki:
Pora płuczemy i siekamy. Marchewkę myjemy, obieramy, jeśli nie jest młoda. Warzywo rozdrabniamy na tarce o większych oczkach. W niewielkim garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego olej. Na tłuszczu delikatnie dusimy pora oraz marchewkę.
Wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy całość do czasu, aż mąka przestanie być widoczna. Następnie wlewamy mleko. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż sos widocznie zgęstnieje. Jeśli jest za rzadki, wsypujemy ser żółty. Doprawiamy i wykładamy na kotlety.
Po inne przepisy na wyśmienite kotlety mielone zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł zawiera niezawodną recepturę na ten rarytas z czosnkiem. Z tego natomiast dowiecie się, dlaczego do masy warto dodać ziemniaka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Źródło: lekcjewkuchni