Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Zupa śledziowa na zimno
canva/atlasstudio

Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować.

Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?

Przepis na chłodną zupę śledziową

Składniki:

  • 500 g śledzi à la matias

  • 3 średniej wielkości cebule

  • 500 ml śmietany 12%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • ugotowane młode ziemniaki do podania

  • posiekana zielenina np. natka pietruszki czy koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie zupy śledziowej:

Śledzie oczyszczamy i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy już wcześniej w tym artykule. Następnie kroimy je w paski i przenosimy do większej miski.

Cebulę obieramy, kroimy ją w niewielką kostkę lub piórka. Umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem, by była nieco bardziej miękka i mniej ostra. Łączymy ją ze śmietaną, wodą, sokiem z cytryny i przyprawami, a następnie przenosimy do śledzi i mieszamy.

Zupę śledziową podajemy na zimno z ugotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami. Możemy ją posypać ulubioną zieleniną np. koperkiem czy natką pietruszki — będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Inne smakowite przepisy znajdziecie na naszej stronie. Zdradzaliśmy już m.in. patent na wyborną sałatkę śledziową z buraczkami. Być może zainteresuje was też receptura na sos tzatziki z dodatkiem kalarepki.

Zupa śledziowa spodoba się wielu smakoszom
canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam