Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować.
Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?
Przepis na chłodną zupę śledziową
Składniki:
500 g śledzi à la matias
3 średniej wielkości cebule
500 ml śmietany 12%
2 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
ugotowane młode ziemniaki do podania
posiekana zielenina np. natka pietruszki czy koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie zupy śledziowej:
Śledzie oczyszczamy i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy już wcześniej w tym artykule. Następnie kroimy je w paski i przenosimy do większej miski.
Cebulę obieramy, kroimy ją w niewielką kostkę lub piórka. Umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem, by była nieco bardziej miękka i mniej ostra. Łączymy ją ze śmietaną, wodą, sokiem z cytryny i przyprawami, a następnie przenosimy do śledzi i mieszamy.
Zupę śledziową podajemy na zimno z ugotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami. Możemy ją posypać ulubioną zieleniną np. koperkiem czy natką pietruszki — będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Inne smakowite przepisy znajdziecie na naszej stronie. Zdradzaliśmy już m.in. patent na wyborną sałatkę śledziową z buraczkami. Być może zainteresuje was też receptura na sos tzatziki z dodatkiem kalarepki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Źródło: uwielbiam