Smakosze.pl
Zupa śledziowa na zimno

canva/atlasstudio

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować.

Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chłodną zupę śledziową

Składniki:

  • 500 g śledzi à la matias

  • 3 średniej wielkości cebule

  • 500 ml śmietany 12%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • ugotowane młode ziemniaki do podania

  • posiekana zielenina np. natka pietruszki czy koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie zupy śledziowej:

Śledzie oczyszczamy i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy już wcześniej w tym artykule. Następnie kroimy je w paski i przenosimy do większej miski.

Cebulę obieramy, kroimy ją w niewielką kostkę lub piórka. Umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem, by była nieco bardziej miękka i mniej ostra. Łączymy ją ze śmietaną, wodą, sokiem z cytryny i przyprawami, a następnie przenosimy do śledzi i mieszamy.

Zupę śledziową podajemy na zimno z ugotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami. Możemy ją posypać ulubioną zieleniną np. koperkiem czy natką pietruszki — będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Inne smakowite przepisy znajdziecie na naszej stronie. Zdradzaliśmy już m.in. patent na wyborną sałatkę śledziową z buraczkami. Być może zainteresuje was też receptura na sos tzatziki z dodatkiem kalarepki.

Zupa śledziowa spodoba się wielu smakoszom

canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >