Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis
Wuzetka jest doskonale znanym ciastem, które można kupić w każdej cukierni. Jeśli chcesz zrobić je samodzielnie, lecz nie masz czasu na długie pieczenie, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie. Poniższa receptura pozwala na wykonanie deseru bez użycia piekarnika w kilka chwil.
Wuzetka w tradycyjnym wydaniu składa się z puszystej kremowej masy, którą przekładane są intensywnie czekoladowe biszkopty. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli chce się raczyć takim ciastem, należy poświęcić bardzo dużo czasu.
Alternatywą oszczędzającą cenne godziny, jest wuzetka bez pieczenia, która przygotowana jest na ciemnych kakaowych herbatnikach. Taka wersja wygląda i smakuje równie dobrze, o czym przekonasz się, robiąc ją we własnej kuchni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wuzetkę bez pieczenia
Chcesz poznać więcej pysznych deserów? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszny jesienny ryż zapiekany ze śliwkami. Ten tekst poświęcony został pieczonemu w kąpieli wodnej sernikowi. Składniki:
-
1200 ml śmietany 30%
-
4 łyżki cukru pudru
-
1 cukier wanilinowy
-
6 łyżeczek żelatyny
-
120 ml wody
-
60 ciemnych herbatników
-
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Proces gotowania rozpocznij od wyłożenia formy do pieczenia papierem pergaminowym. Na papier połóż warstwę herbatników. W kubku rozpuść żelatynę w 120 ml wrzącej wody i odstaw ją do ostudzenia.
Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo do niej cukier. Po ubiciu wlej do niej ostudzoną żelatynę i cały czas intensywnie mieszaj. Połowę masy połóż na herbatniki w formie.
Na krem połóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je dużą ilości dżemu porzeczkowego. Na dżemie rozłóż resztę masy śmietanowej, przykryj ją herbatnikami. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Smacznego.
Źródło: canva/photo_Pawel, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepiski.pl