Smakosze.pl
Sernik

canva/robynmac, Getty Images Pro

Jak upiec puszysty i wilgotny sernik w kąpieli wodnej?

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sernik kojarzy nam się z domem, ciepłem rodziny oraz spokojem - najczęściej jada się go w końcu u dziadków czy uroczystościach rodzinnych. Jeśli chcesz, aby wyszedł puszysty i wilgotny, upiecz go w kąpieli wodnej. Wystarczy użyć dwóch form, a ciasto będzie smakować wręcz doskonale.

Sernik upieczony konwencjonalnymi metodami jest bardzo smaczny, w końcu w taki sposób piekła go nasza babcia oraz mama. Istnieją jednak znacznie lepsze i wydajniejsze sposoby.

Jednym z nich jest kąpiel wodna, która uważana jest przez niektórych specjalistów od pieczenia, za najlepszą z dostępnych. Łączy ona w sobie prostotę oraz doskonały wręcz efekt końcowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak piec sernik w kąpieli wodnej?

Gdy skończysz mieszanie kremu oraz ciasta na spód sernika, możesz zabierać się za zrobienie formy. Należy jednak pamiętać, że poniższą metodę stosuje się tylko wtedy, kiedy piecze się serniki typu amerykańskiego, z dodatkiem całych jajek.

Potrzebować będzie szczelną tortownicę z mocnym zamknięciem, papier do pieczenia, folia aluminiowa, oraz jeszcze jedną większą nieprzeciekającą formę.

Duszone schab w pomidorach suszonych

Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Na spodzie tortownicy ułóż papier do pieczenia i zapnij go brzegiem formy. Na papierze wyłóż spód sernika. Owiń brzegi i spód tortownicy folią aluminiową z zewnątrz. Wlej do niej masę serową.

Pieczenie sernika

Wstaw mniejszą tortownicę do dużej formy wypełnionej wrzącą wodą. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjaśniamy gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Woda musi sięgać przynajmniej połowy wysokości formy z ciastem. Po upieczeniu wyjmij formę z sernikiem, odwiń z formy i ostudź na blacie kuchennym. Dzięki kąpieli wodnej ryzyko przypalenia brzegów czy spodu sernika jest wyeliminowane do zera.

Sernik

Źródło: canva/NatashaPhoto

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >