Smakosze.pl Przepisy Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych
Screen z filmu na kanale SkutecznieTv na YouTube

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

20 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być nudna - wystarczy do kartofli dodać kilka kiszonych ogórków, a delikatny smak bulw zostanie złamany i kwasowością. Taki dodatek świetnie pasuje do dań mięsnych oraz sprawdza się jako samodzielne danie. Wystarczy kilka chwil, aby móc cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Sałatka ziemniaczana najczęściej kojarzy nam się ze świętami, kiedy obok klasycznej sałatki jarzynowej pojawia się na stole. Posiłek ten wcale jednak nie musi być monotonny, wystarczy mieć w kuchni lub spiżarni słoik z kiszonymi ogórkami.

Ziemniaki stanowią bardzo sycący i smaczny produkt - co więcej, są wbrew pozorom wypełnione substancjami odżywczymi. Łącząc je z kiszonymi ogórkami, które jak wiadomo, są skarbnicą witaminy C i bakterii koniecznych do dobrej pracy układu pokarmowego.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale SkutecznieTv na YouTube.

Przepis na najszybszą sałatkę ziemniaczaną

Składniki:

  • jeden kilogram ziemniaków

  • pięć ogórków kiszonych

  • jedna cebula

  • trzy ząbki czosnku

  • jeden pęczek koperku

  • cztery łyżki majonezu

  • pieprz

  • sól

Zacznij gotowanie od dokładnego umycia kartofli pod bieżącą wodą i obrania ich. Nastaw garnek z wodą na gaz, wrzuć do niego ziemniaki i mocno posól. Gotuj je do momentu, gdy będą miękkie, lecz nie dłużej - w innym wypadku rozpadną się w sałatce.

Kartofle odcedź z wody i przełóż na deskę. Poczekaj, aż całkowicie ostygną, a następnie pokrój je w równej wielkości kawałki, najlepiej drobną kostkę. Przerzuć je do dużej miski. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Wrzuć cebulę do ziemniaków. Koperek drobno posiekaj i podziel go na połowę. Jedną część odstaw na później, a drugą wrzuć do miski. Ogórki odcedź z zalewy, pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę, połącz z majonezem i przełóż do reszty składników. Wymieszaj sałatkę i oprósz ją resztą koperku. Smacznego.

wegetariańskiego deluxe (17)
undefined

Źródło: Andrey Zhuravlev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy