Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych
Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być nudna - wystarczy do kartofli dodać kilka kiszonych ogórków, a delikatny smak bulw zostanie złamany i kwasowością. Taki dodatek świetnie pasuje do dań mięsnych oraz sprawdza się jako samodzielne danie. Wystarczy kilka chwil, aby móc cieszyć się jej doskonałym smakiem.
Sałatka ziemniaczana najczęściej kojarzy nam się ze świętami, kiedy obok klasycznej sałatki jarzynowej pojawia się na stole. Posiłek ten wcale jednak nie musi być monotonny, wystarczy mieć w kuchni lub spiżarni słoik z kiszonymi ogórkami.
Ziemniaki stanowią bardzo sycący i smaczny produkt - co więcej, są wbrew pozorom wypełnione substancjami odżywczymi. Łącząc je z kiszonymi ogórkami, które jak wiadomo, są skarbnicą witaminy C i bakterii koniecznych do dobrej pracy układu pokarmowego.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale SkutecznieTv na YouTube.
Przepis na najszybszą sałatkę ziemniaczaną
Składniki:
-
jeden kilogram ziemniaków
-
pięć ogórków kiszonych
-
jedna cebula
-
trzy ząbki czosnku
-
jeden pęczek koperku
-
cztery łyżki majonezu
-
pieprz
-
sól
Zacznij gotowanie od dokładnego umycia kartofli pod bieżącą wodą i obrania ich. Nastaw garnek z wodą na gaz, wrzuć do niego ziemniaki i mocno posól. Gotuj je do momentu, gdy będą miękkie, lecz nie dłużej - w innym wypadku rozpadną się w sałatce.
Kartofle odcedź z wody i przełóż na deskę. Poczekaj, aż całkowicie ostygną, a następnie pokrój je w równej wielkości kawałki, najlepiej drobną kostkę. Przerzuć je do dużej miski. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć cebulę do ziemniaków. Koperek drobno posiekaj i podziel go na połowę. Jedną część odstaw na później, a drugą wrzuć do miski. Ogórki odcedź z zalewy, pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę, połącz z majonezem i przełóż do reszty składników. Wymieszaj sałatkę i oprósz ją resztą koperku. Smacznego.
Źródło: Andrey Zhuravlev, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl