Najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut - bez drożdży i zakwasu
Macie ochotę na świeży, puszysty chleb? Możecie go mieć bez wychodzenia z domu. Skorzystajcie tylko z naszego przepisu na najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut. By go przygotować, nie potrzebujecie drożdży ani zakwasu. Jest błyskawiczny, prosty i pyszny.
Świeży chleb nie potrzebuje wymyślnych dodatków. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i popijany zimnym mlekiem. Pamiętacie takie smaki z dzieciństwa? Jeśli za nimi tęsknicie, możecie je sobie przypomnieć, piekąc chleb, według podanego przez nas przepisu.
W naszym materiale prezentujemy kadr z filmiku kanału e-PrzepisyKulinarne na YouTube. Prawda, że chlebek wygląda apetycznie i kusząco?
Najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut — bez drożdży i zakwasu
Składniki:
-
750 g mąki pszennej typ 550
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki siemienia lnianego
-
2 łyżki sezamu
-
2 łyżki oleju
-
700 ml mleka
-
2 łyżki octu
Przygotowanie chleba
Do mąki wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, wymieszaj. Dodaj siemię lniane, sezam i olej.
Mleko wymieszaj z octem. Dodaj do suchych składników, wymieszaj łyżką, a potem zagnieć dłonią gładkie ciasto.
Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, odstaw do wyrośnięcia.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z włączonym termoobiegiem) i piecz chleb ok. 35 minut.
Wskazówka:
Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy, usunąć papier i wystudzić go na kratce. Dzięki temu nie zaparuje.
Jeśli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na chleb z garnka , a także przepis na chleb z ziemniakami .
Źródło zdjęcia: canva/Miguel Cano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kanał e-PrzepisyKulinarne na YouTube