Prosta i smaczna surówka z marchewki, gruszki i migdałów
Nie wiesz co tym razem podać do obiadu? Jeśli tylko masz pod ręką marchew i gruszkę z łatwością przygotujesz smaczną surówkę. Te dwa składniki wraz z migdałami tworzą kompozycję, która pasuje zarówno do drobiu, jak i do mięsa ryby. Koniecznie spróbujcie.
Surówki są doskonałym obiadowym dodatkiem, po który warto sięgać jak najczęściej. Jabłka z selerem czy wyrazistego specjału z pora z pewnością już próbowaliście, dlatego też tym razem proponujemy wam wyśmienite połączenie marchewki i gruszki. Dodamy do nich garść migdałów, by surówka przyjemnie chrupała. Skusicie się?
Składniki:
1 średnia gruszka
4 nieduże marchewki
migdały w płatkach
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Marchew myjemy i obieramy. Ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i przenosimy do dużej miski. Z gruszką postępujemy podobnie. Jedynie ścieranie nieco modyfikujemy — korzystamy z drobnych oczek tarki.
Owoc łączymy z marchewką, a następnie dodajemy sok z cytryny i starannie mieszamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Migdały prażymy delikatnie na suchej patelni.
Gdy nieco ostygną, posypujemy nimi surówkę. Specjał podajemy do obiadu lub serwujemy jako samodzielne danie z porcją pełnoziarnistego makaronu i sałaty. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie dodatkowo urozmaicić surówkę, dodajcie do niej garść rodzynek. Ich słodki smak idealnie pasuje do tej kompozycji.
Specjał będzie wyjątkowo soczysty i orzeźwiający, jeśli dodacie do niego świeżego szklarniowego ogórka. On także podniesie walory odżywcze zdrowego dodatku.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kobieta.interia