Najszybszy majonez bez jajek. Wystarczy 5 minut i gotowe
Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.
Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby .
Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?
Przepis na doskonały majonez bez jajek
Składniki:
-
125 ml mleka
-
375 ml oleju rzepakowego
-
1-2 łyżki cukru pudru
-
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
-
2 łyżki octu
-
pół łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)
-
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Do wysokiego blendera wlewamy mleko. Dodajemy ocet, cukier puder oraz sól. Sprawnie łączymy składniki, a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas kontynuując mieszanie.
Ważne, by wykonywać ruchy góra-dół, które sprawią, że majonez się „ubije". Gdy już cały olej zostanie dodany, doprawiamy specjał musztardą pieprzem, jeśli go używamy. Przechowujemy w lodówce. Majonez będzie zdatny do spożycia przez kilka dni.
Wskazówka: jeśli spodziewacie się gości, którzy nie spożywają nabiału, zastąpcie mleko napojem sojowym. Uzyskacie równie dobry i smaczny majonez wegański.
Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy
-
Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Źródło: olgasmile, beszamel.se