Smakosze.pl Porady Najszybszy sposób na lepienie pierogów
Screen filmu na kanale Moja żona gotuje na YouTube

Najszybszy sposób na lepienie pierogów

12 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lepienie pierogów wymaga odrobiny wprawy, lecz obecnie większość ludzi decyduje się na kupowanie gotowych pierogów, które wystarczy podgrzać. Dlatego ciężko jest trenować umiejętność, którą nasze mamy i babcie kształcą od wielu lat.

Dlatego dla ludzi, którzy nie mogą pozwolić sobie na robienie pierogów od podstaw co tydzień , na rynku dostępne są specjalne przyrządy pozwalające na o wiele większą sprawność. Ich cena nie jest duża, dlatego warto pokusić się o ich zakup.

Lepienie pierogów już nigdy nie będzie problemem

Każdy, kto nigdy nie lepił pierogów i się do tego zabiera, zazwyczaj zauważa pewne komplikacje w swojej pracy. Nierówno nałożony farsz, źle dociśnięte krawędzie ciasta, czy w końcu rozpadające się pierogi podczas gotowania - takie sytuacje nie są niczym niecodziennym.

Na szczęście istnieje rozwiązanie, które może sprawić, że takie osoby zaczną częściej samodzielnie robić pierogi w domu. Wystarczy kupić specjalne urządzenie, które najczęściej jest wykonane z plastiku lub metalu, aby każdy pojedynczy pieróg był idealny i równy.

Jak korzystać z urządzenia do lepienia pierogów?

Na filmie poniżej, autorstwa kanału YouTube o nazwie Moja żona gotuje, zaprezentowano dokładnie całą procedurę. Nie wymaga ona użycia szklanek do wycinania ciasta - trzeba je jedynie rozwałkować, a następnie podzielić przy pomocy zwykłego noża do ciasta.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy mało znane sposoby wykorzystania folii aluminiowej. W tym tekście z kolei pokazujemy jak upiec idealną i soczystą karkówkę w rękawie do pieczenia.

Teraz warto delikatnie docisnąć urządzenie do ciasta, aby zaznaczyć miejsca, gdzie należy nałożyć farsz. Po nałożeniu wypełnienia składa się płaty ciasta na pół i mocno dociska urządzenie - dzięki specjalnemu wykończeniu na krawędziach, pierogi dobrze się zlepią i będą bardzo trwałe.

Źródło: canva.com/XiXinXing

Alternatywa do wałkowania ciasta

Jeśli nie obawiasz się ręcznego lepienia, możesz skorzystać z prostej metody, która także znacznie ułatwia lepienie. W tym przypadku nie rozwałkowuje się ciasta na płask - zamiast tego formuje się z niego wałek, a następnie odcina niewielkie kawałki, wielkością podobne do kopytek.

Wtedy wystarczy tylko rozpłaszczyć ciasto, dodać farsz, zlepić krawędzie ( te, aby lepiej się kleiły, można delikatnie skropić wodą ) i ugotować. Oba powyższe triki skracają czas potrzebny do zrobienia pierogów, więc nawet najbardziej zabiegana osoba znajdzie chwilę, aby zrobić swoje ulubione pierogi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl; kanał Moja żona gotuje na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy