Najszybszy sposób na lepienie pierogów
Lepienie pierogów wymaga odrobiny wprawy, lecz obecnie większość ludzi decyduje się na kupowanie gotowych pierogów, które wystarczy podgrzać. Dlatego ciężko jest trenować umiejętność, którą nasze mamy i babcie kształcą od wielu lat.
Dlatego dla ludzi, którzy nie mogą pozwolić sobie na robienie pierogów od podstaw co tydzień , na rynku dostępne są specjalne przyrządy pozwalające na o wiele większą sprawność. Ich cena nie jest duża, dlatego warto pokusić się o ich zakup.
Lepienie pierogów już nigdy nie będzie problemem
Każdy, kto nigdy nie lepił pierogów i się do tego zabiera, zazwyczaj zauważa pewne komplikacje w swojej pracy. Nierówno nałożony farsz, źle dociśnięte krawędzie ciasta, czy w końcu rozpadające się pierogi podczas gotowania - takie sytuacje nie są niczym niecodziennym.
Na szczęście istnieje rozwiązanie, które może sprawić, że takie osoby zaczną częściej samodzielnie robić pierogi w domu. Wystarczy kupić specjalne urządzenie, które najczęściej jest wykonane z plastiku lub metalu, aby każdy pojedynczy pieróg był idealny i równy.
Jak korzystać z urządzenia do lepienia pierogów?
Na filmie poniżej, autorstwa kanału YouTube o nazwie Moja żona gotuje, zaprezentowano dokładnie całą procedurę. Nie wymaga ona użycia szklanek do wycinania ciasta - trzeba je jedynie rozwałkować, a następnie podzielić przy pomocy zwykłego noża do ciasta.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy mało znane sposoby wykorzystania folii aluminiowej. W tym tekście z kolei pokazujemy jak upiec idealną i soczystą karkówkę w rękawie do pieczenia.
Teraz warto delikatnie docisnąć urządzenie do ciasta, aby zaznaczyć miejsca, gdzie należy nałożyć farsz. Po nałożeniu wypełnienia składa się płaty ciasta na pół i mocno dociska urządzenie - dzięki specjalnemu wykończeniu na krawędziach, pierogi dobrze się zlepią i będą bardzo trwałe.
Źródło: canva.com/XiXinXing
Alternatywa do wałkowania ciasta
Jeśli nie obawiasz się ręcznego lepienia, możesz skorzystać z prostej metody, która także znacznie ułatwia lepienie. W tym przypadku nie rozwałkowuje się ciasta na płask - zamiast tego formuje się z niego wałek, a następnie odcina niewielkie kawałki, wielkością podobne do kopytek.
Wtedy wystarczy tylko rozpłaszczyć ciasto, dodać farsz, zlepić krawędzie ( te, aby lepiej się kleiły, można delikatnie skropić wodą ) i ugotować. Oba powyższe triki skracają czas potrzebny do zrobienia pierogów, więc nawet najbardziej zabiegana osoba znajdzie chwilę, aby zrobić swoje ulubione pierogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl; kanał Moja żona gotuje na YouTube