Jak upiec karkówkę w rękawie żeby była soczysta?
Karkówka jest drugim najpopularniejszym kawałkiem wieprzowiny zaraz po schabie. Kotlety schabowe ciągle zajmują pierwsze miejsce, lecz dobrze upieczona karkówka sprawia, że każdy w domu nie może się jej oprzeć i nakłada kolejną porcję zaraz po zjedzeniu pierwszej.
Największym problemem jest jednak uzyskanie należytej soczystości i delikatności mięsa, co dla wielu jest ogromnym wyzwaniem. Często pieczeń wychodzi sucha i twarda - takiego mięsa nikt nie chce jeść. Poniżej prezentujemy przepis na najlepszą pieczoną karkówkę, która wyjdzie ci za każdym razem.
Karkówka, która rozpływa się w ustach
Przed zabraniem się za gotowanie, trzeba najpierw zrobić zakupy. Warto w ich trakcie wybrać najlepszy kawałek mięsa, który będzie miał idealną proporcję tłuszczu do mięsa - to tłuszcz odpowiada za soczystość i bez niego, nawet z trikiem, nie uda się uzyskać delikatnej pieczeni.
Sam trik jest banalnie prosty w użyciu, lecz może być prawdziwym testem twojej cierpliwości. Po skończonym pieczeniu i uchyleniu drzwiczek trzeba poczekać nawet kilka godzin, aż całość zupełnie się wystudzi. Wizja smacznego jedzenia może być kusząca, warto jednak wytrzymać, wtedy efekt będzie olśniewająco pyszny.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy informacje o wycofywaniu bardzo popularnej kanapki z menu sieci McDonald's. W tym tekście z kolei zdradzamy doniesienia o salmonelli w 10 tonach mięsa z Polski, które zostało wysłane do Bułgarii.
Źródło: Vladimir Mironov, Getty Images
Przepis na soczystą karkówkę
Składniki:
2 kg karkówki
3 łyżki soli morskiej
3 płaskie łyżki majeranku
1 łyżeczka cząbru
4 ząbki czosnku
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
3 ziarna jałowca
4 łyżki oleju rzepakowego
Zacznij od dokładnego oczyszczenia mięsa z błon i tkanki łącznej, które pomimo długiego pieczenia, mogą nie zmięknąć. Następnie należy dokładnie przetrzeć mięso papierowym ręcznikiem - sucha powierzchnia znacznie ułatwi przyklejanie się przypraw.
Do miseczki włóż majeranek, sól, cząber, jałowiec, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej. Wymieszaj przyprawy do momentu, gdy konsystencja będzie przypominać pastę. Teraz trzeba natrzeć miksturą mięso z każdej strony, włożyć je do pojemnika i wstawić je do lodówki na 1 dzień.
Po marynowaniu włóż mięso do rękawa, wlej do niego płyn zebrany na dnie pojemnika, zamknij rękaw i zrób w nim kilka dziurek. Włóż rękaw na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 3 godziny. Po upieczeniu wyłącz gaz, uchyl piekarnik i pozostaw bez otwierania rękawa do ostygnięcia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: tosmakuje.blogspot.com