Największy błąd przy mrożeniu grzybów. Przez niego będą do wyrzucenia
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?
Czy mrozić grzyby
Mrożenie produktów przeważnie nie wydaje się skomplikowanym wyzwaniem. Ot, wkładamy rzeczy do szuflady zamrażarki i koniec. Jednak nawet spośród produktów, które znoszą mrożenie, nie wszystkie znoszą mrożenie tak uproszczone. Należą do nich grzyby .
Mrożenie grzybów jest skomplikowane między innymi przez to, że mają w sobie dużo wilgoci . Produkty takie co do zasady kiepsko czują się po wyjęciu z zamrażarki. Kiedy drobinki lodu wewnątrz tkanki zmienią się z powrotem w wodę, jedzenie robi się rozmiękłe i oklapłe.
Jak najlepiej mrozić grzyby
Komplikacje zwiększają się, kiedy weźmiemy pod uwagę, że grzyby przynosimy z lasu mocno zanieczyszczone . Ziemię, która przeważnie załapie się na podróż, oczyszczamy najczęściej miękką szczoteczką. Dodatkowo grzyby trzeba umyć, by pozbyć się brudu i zarazków, które na ich powierzchni mogły zostawić zwierzęta. Dlatego grzyby po pierwszej obróbce będą wilgotne. Takie zamrozić jest najgorzej.
Grzyby najlepiej mrozić po dokładnym obsuszeniu , a wręcz podsuszeniu. Dzięki temu, że będą miały w sobie mniej wilgoci, woda nie zbryli się w większe grudki lodu, które rozsadziłyby tkankę. Dobrze jest też zamrażać pożywienie jak najszybciej. Wiele zamrażarek ma dzisiaj funkcję przyspieszonego zamrażania, która może tu być pomocna. Dzięki włączeniu jej woda szybciej zmieni się w lód, a to znów oznacza, że nie zdąży się zbrylić.
Czy gotować grzyby przed mrożeniem
Grzyby przed zamrożeniem można też podsmażyć lub obgotować. Grzyby z blaszkami, kurki i rydze wręcz należy tak potraktować . Inaczej zamrażarka może wydobyć z nich gorycz. W wielu innych przypadkach jest to jednak kwestia preferencji. Grzyby obgotowane lub obsmażone stracą nieco swojej głębi smaku . Będą jednak bezpieczniejsze – zarówno pozbawione leśnych zarazków, jak i zdatne do przechowywania nawet przez rok.
Grzyby zamrażać należy na płaskich tackach, ułożone możliwie luźno. Dopiero kiedy będą ścięte na kamień, przekładamy je do woreczków , a te – opisujemy gatunkiem i datą. Tak przygotowane grzyby gotowe są do zimowych dań.
Wypróbuj też przepis na placki po litewsku i sałatkę z ogórków .