Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.08.2024 21:00

Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa

schabowe
Fot. YouTube/Środa Gotuje

Kotlety schabowe bez mięsa? W moim domu często się takie jadało. Teraz korzystam z przepisu babci i robię to danie pełne smaku. Zrób ten rarytas w swoim domu z wyjątkowego produktu, który znajdziesz w lesie. 

Schabowe bez mięsa, czyli kania na talerzu

Gdy myślimy o schabowych, to od razu przed oczami pojawia się dorodny kawał  schabu. Jednak, by zrobić kotlety schabowe, nie potrzebujemy ani grama mięsa. Takie danie pamiętam sprzed lat. Robiła je babcia, a zamiast schabu na talerz trafiały okazałe kanie.

Leśne rarytasy zachwycały smakiem. Grzyby w chrupiącej panierce smażone na patelni nie miały sobie równych. Smakowały niemal jak schabowe. Soczyste i pyszne nadal trafiają na mój stół. Przygotowuję je z przepisu babci, który każdemu polecam.Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Środa gotuje na YouTube.

kania
Fot. Canva/holbinski
Wkładam buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten przepis dostałem od babci

Jak zrobić kanie a la schabowe?

Składniki:

  • 4 kapelusze kani
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od dokładnego oczyszczenia kani. Następnie umyj je i osusz. W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu.  W drugim naczyniu przygotuj bułkę tartą. 

Kapelusze kani obtaczaj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Grzyby smaż na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Kanie a la schabowe smaż z dwóch stron na średnim ogniu. Panierka powinna być zarumieniona. 

Kanie jak schabowe zjesz ze smakiem

Usmażone kanie wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Tak przyrządzone schabowe podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Danie jest smaczne i chrupiące. 

Kanie są pyszną propozycją na obiad bez dodatku mięsa. Sięgaj po grzyby, których jesteś pewien. Kanie są podobne do muchomora sromotnikowego. Dlatego zachowaj szczególną ostrożność. Pisaliśmy o tym, jak zrobić deser z jabłek i ciasta francuskiego. Podawaliśmy przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków. 

schabowe
Fot. YouTube/wnaszejoazie

Źródło: pysznosci.pl