Smakosze.pl Porady Największy błąd w przyrządzeniu sałatki jarzynowej. Koniecznie go unikaj
canva/photka, Getty Images

Największy błąd w przyrządzeniu sałatki jarzynowej. Koniecznie go unikaj

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa w czasie świąt podawana jest prawdopodobnie do każdego polskiego stołu - nie inaczej jest w czasie Wielkanocy. Jeśli chcesz, aby jej smak nie był niczym zepsuty, wystrzegaj się dodawania do niej cebuli. Dodatek tego warzywa jest błędem, który w kilka godzin niszczy smak całej sałatki.

Sałatka jarzynowa sprawia wrażenie, jakoby nie była skomplikowanym daniem. Wystarczy w końcu pokroić kilka dodatków, połączyć je z sosem i gotowe. W praktyce okazuje się, że warto poświęcić jej nieco więcej uwagi.

Nigdy nie dodawaj cebuli do sałatki jarzynowej

Przygotowania do Wielkanocy w wielu domach zaczęły się już w pełni, więc bardzo łatwo w biegu i gorączce pracy popełnić błąd. Jeden z nich jest niestety nieodwracalny, jeśli człowiek zapomni o czymś ważnym.

Mowa o dodawaniu cebuli do sałatki jarzynowej. Silny aromat cebuli negatywnie wpływa na smak reszty składników. Zapach warzywa zakrywa pozostałe produkty, a po paru godzinach staje się jeszcze gorszy.

Związki siarkowe zawarte w cebuli ulatniają się z niej po przekrojeniu i przenikają do sałatki. Po otwarciu lodówki w twarz bucha więc silny cebulowy powiew, który nie zachęca do jedzenie. Dlatego z cebuli lepiej zrezygnować.

Garść porad dotyczących sałatki jarzynowej

Niektórzy z pewnością spotkali się z sałatkami, w których nie można rozróżnić danych składników - jeśli chcesz tego uniknąć, nie przesadź z rozdrobnieniem produktów podczas krojenia. Przyjęło się, że wszystkie warzywa poza ziemniakami sieka się w kostkę nie mniejszą od groszku. Dla wygody jej rozmiar można zaokrąglić do około 1 cm.

Przed wrzuceniem do miski z sałatką ogórków kiszonych lub konserwowych pamiętaj o dokładnym odsączeniu ich z zalewy. Nadmiar płynu rozrzedzi sos, przez co całość przestanie być apetyczna.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na sałatkę jarzynową od Jakuba Kuronia.

Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: styl.interia.pl; porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy