Wyjątkowa sałatka jarzynowa Kuronia. Jeden składnik zaskakuje
Sałatka jarzynowa w każdym domu robiona jest wedle innego przepisu - najczęściej różnice są niewielkie, gdyż rdzeń dania składa się z tych samych warzyw. Jakub Kuroń do swojej sałatki jarzynowej dodaje pokrojonego pora, który nadaje całości lekkiej pikantności. Jeśli więc pragniesz spróbować czegoś nowego w najbliższe święta, poniższa receptura idealnie się sprawdzi.
Sałatka jarzynowa nieodłącznie towarzyszy wszystkim posiłkom jedzonym w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dla wielu osób brak miski z sałatką mógłby być złym omenem, dlatego warto zrobić ją na kilka dni przed wigilią, aby mieć pewność, że przez cały czas świętowania jej nie zabraknie.
Niektórzy do sałatki dodają składniki mające zintensyfikować jej smak - trzeba wszak przyznać, że klasyczna sałatka jarzynowa jest raczej delikatna. Większość z nich decydują się na cebulę czy czosnek. Jakub Kuroń do swojej wersji dodaje białą część pora, który nie dominuje reszty produktów.
Przepis na sałatkę jarzynową Jakuba Kuronia
Składniki:
5 marchewek
2 pietruszki
pół selera
1 por
5 kiszonych ogórków
2 jabłka
5 jajek
1 puszka groszku
3 łyżki musztardy
150 g majonezu
sól
pieprz
Zacznij od obrania marchewek, pietruszek oraz selera. Opłucz je pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Gotuj je do prawie całkowitej miękkości, ponieważ po wyjęciu z wody warzywa jeszcze dojdą. Wyłów je i odstaw do ostudzenia.
Jajka ugotuj na twardo i ostudź je w zimnej kąpieli. Groszek i ogórki kiszone odcedź z zalewy. Ogórki pokrój w drobną kostkę, a groszek wrzuć do miski. Jajka także pokrój w kostkę. Ogórki i jajka dodaj do groszku i delikatnie przemieszaj. Ugotowane warzywa pokrój w taką samą kostkę jak resztę składników.
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i posiekaj w kostkę. Por obierz z wierzchniej warstwy i używając jedynie białej części, pokrój go w ćwiartki. W misce umieść warzywa, jabłka, pora, musztardę, majonez, sól oraz pieprz świeżo mielony. Wymieszaj sałatkę i wstaw ją do lodówki na noc. Następnego dnia będzie smakować obłędnie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować sałatkę jarzynową ze śledziem. Ten tekst wyjawia powód, dla którego warto przechowywać folię spożywczą w zamrażalniku.
Źródło zdjęcia: Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuron Zapraszamy na nasz Instagram