Najzdrowszy sposób przygotowania ryby. Nie straci ani trochę cennych składników
Ryby można przyrządzać na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować lub położyć na grilla. Jeden z nich jest jednak niezastąpiony, jeśli chcemy, aby mięso zachowało wszystkie swoje wartości. Najzdrowsze ryby przyrządzimy w piekarniku.
Sposób przyrządzenia ryb jest nie bez znaczenia
Ryby uchodzą za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Stanowią przede wszystkim bogate źródło wartościowych kwasów omega 3. Ponadto znajdziemy w nich witaminy, a także cenne pierwiastki, jak jod, selen i fosfor. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu będziemy mieć pewność, że wszystkie korzystne składniki odżywcze zostaną w naszym daniu.
Ryby (zarówno te chude, jak i tłuste) to prawdziwa skarbnica ważnych witamin i minerałów. Dotyczy to zarówno gatunków tłustych, jak i chudych. Dietetycy zalecają, aby trafiały na nasze talerze przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu. Regularne spożywanie ryb może uchronić nas przed wieloma schorzeniami.
Jak najlepiej przygotowywać ryby?
Za najzdrowszą metodę przygotowywania ryb uznaje się pieczenie . Właściwie przyrządzone mięso jest delikatne i soczyste . Potrawa robi się też niejako sama i nie ma konieczności stania i pilnowania jej, jak to jest w przypadku smażenia lub grillowania .
Niezaprzeczalną zaletą pieczonych ryb jest możliwość dowolnego łączenia ich z innymi składnikami . Z łatwością dodamy do nich na przykład ulubione zioła lub warzywa . Rybę możemy piec w kawałkach lub w całości, co zapewni niezapomniany efekt na talerzu .
Pieczenie nie powoduje tak dużej utraty cennych kwasów tłuszczowych , jak inne sposoby. W przypadku witaminy D natomiast jesteśmy w stanie zachować nawet 100 procent jej zawartości w mięsie po obróbce termicznej . Warto wspomnieć, że podczas smażenia tracimy nawet połowę tej ilości .
Piec możemy wszelkie gatunki ryb . Do przygotowania w całości najlepiej nadadzą się mniejsze gatunki . Elegancką potrawę przygotujemy na przykład z pstrąga lub dorsza . Gatunki większe, czyli łosoś lub tuńczyk, mogą wymagać podzielenia na mniejsze kawałki .
Jak należy piec ryby?
Przygotowanie do pieczenia należy zacząć od wypatroszenia ryb . Konieczne jest także oczyszczenie ich z łusek . Tak przygotowane tuszki osuszamy i nacieramy odrobiną masła lub oliwy . Następnym krokiem jest solenie, oraz dodanie wybranych przypraw i ziół .
Pieczenie ryb powinno się odbywać w najkrótszym możliwym czasie . Z tego względu temperatura urządzenia musi być ustawiona odpowiednio wysoko . Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego rybę włożoną do naczynia żaroodpornego . Przyjętą miarą czasu pieczenia jest 8-10 minut na każde 100 g mięsa .
Rybę do piekarnika można włożyć od razu z dodatkami . Dzięki temu oszczędzamy czas i energię, a także zyskujemy pełnowartościowe danie . Dodaj do ryby na przykład obgotowane ziemniaki i chrupiące warzywa. Po kilkunastu minutach możesz cieszyć się pysznym i zdrowym obiadem . O szkodliwości smażenia ryb pisaliśmy więcej w tym artykule . Dobrym sposobem na wzbogacenie swojej rybnej diety jest zajadanie tego specjału .